Átnevelő táborok a gyerekeinknek?
2020. február 15. írta: Dián Ákos

Átnevelő táborok a gyerekeinknek?

A diktatórikus és autoriter rendszereknek általában komoly fejtörést okoz, hogyan fogadtassák el magukat az újabb és újabb generációkkal. Az egyik legegyszerűbb módszer az, hogy már a társadalmi berendezkedés megkérdőjelezésének a gondolatát is kitörlik a fejekből. Ezért is aggasztó, amikor “ifjúsági táboroknak” nevezett ideológiai átnevelő táborokról szólnak a hírek.


borito_2020-02-15.jpg

Az átnevelő tábor régi találmány és nem is ment ki soha a divatból. Az “ideológiailag nem kompatibilis személyek” kezelése még az olyan fél-demokratikus országokban is, mint a mienk, nagy kihívást jelent. Nem véletlen, hogy a kormány pont azokat az intézményeket támadja, amelyek a legitimitás igazolásáért felelnek - ilyen például a bíróság, az ügyészség vagy választási iroda. Így aztán amikor megkérdezik, hogy “mégis ki akar téged”, nincs hova mutogatni. Persze a Fidesz még mindig messze a legerősebb párt, de ez sem lesz így örökké. Márpedig a Fidesz tervei örökké tartanak. Maga Orbán Viktor is 2030-ig gondolkodik, és ne legyenek kétségeink, hogy van neki terve arra is, hogy ki jöjjön utána. De ahhoz, hogy ez a terv működjön és tartós legyen, mégiscsak a társadalmi támogatásnak egy utánpótlási bázis. Hiszen ha még csalnak is a választásokon, mindent nem építhetnek kizárólag a megfélemlítésre és a hazugságokra. Kell egy ideológiai fundamentum, amire a rendszer épül. Ezért van szükség többek között a média uralására (lásd KESMA), de az alternatív médiák felett - mint amilyen az online tér is - már nem tudnak totális kontrollt gyakorolni, és hát ezek azok a helyek, ahonnan a fiatalság a híreit fogyasztja.

Így aztán adódik a kérdés: hogyan lehet elnyomni azt a gondolatot, hogy mégis ki az, akiért ez a párt létezik? Ezt nem csak én kérdezem, de a Fideszes “értelmiségi holdudvara” is ezen gondolkodik. Ezért is aggasztó az, hogy olyan hírek jelennek meg, amiben azt tárgyalják, hogyan tudják az "egészséges, keresztény, nemzeti értékek és jövőkép elmélyítését" elérni. Erre a problémára pedig egy államilag támogatott tábort találtak ki a fiataloknak, a Vándordiák 10 000-et.

Persze erről egyelőre nem tudunk sokat és lehet, hogy csak én értelmezem félre az eddigi híreket, de azért mégiscsak megkockáztatom, hogy ez bizony afféle ideológiai átnevelő lenne, élménytábornak álcázva. Mert valahogy pont azok a dolgokkal foglalkoznának, amelyek a kormány számára is fontosak: ilyen a “nemzeti identitás” a “keresztény kultúra” vagy (és most szó szerint idézek) “A táborban megkapott identitás/érdeklődés fenntartásának kidolgozása/biztosítása”.

Ez bizony nagyon úgy hangzik, mint egy kínai átnevelő tábor hivatalos sajtóanyaga.

Jelenleg a különbség csak annyi, hogy míg Kínában ez kényszer, ma Magyarországon a szülők szabad akaratukból fogják ide beíratni a gyerekeiket.

És ez nem az egyetlen támadás a fiatal lelkek ellen. Az “új”(módosított) NAT is bűzlik az ideológiailag elfogult és tematikájában szélsőjobboldali témaköröktől. Márpedig az ember ideológiailag fiatalkorában a legbefolyásolhatóbb, hiszen ekkor alakul ki a világképe, amely meghatározza a felnőttkorát. Emiatt is lenne nagyon fontos, hogy a NAT, bár mutassa be az extrémeket és a szélsőségeket - akár jobb- vagy baloldalon - de ne foglaljon állást egyik mellett sem. Nálunk azonban most épp nem ez történik és ez az új tábor is csak azt az érzést erősíti, hogy a Fidesz ráhajtott a gyermekek  ideológiai átnevelésére.

Mondjuk ki: Orbánék ezzel akarják magukat bebetonozni. Nem a demokrácia játékszabályai szerint akarnak játszani, inkább ők hozzák meg a játékszabályokat. Miért küzdjenek a felnőttek szavazataiért, ha már fiatalon fideszessé is lehet őket nevelni? Így lehetetlenítenék el az ellenzéket. Hiszen amíg a saját támogatói megtartásán túl a Fidesz bizonyos számú fiatalt is meg tud maguknak nyerni, hosszú évtizedekre biztosíthatja a hatalmon maradását.

A bejegyzés trackback címe:

https://minden-lanc.blog.hu/api/trackback/id/tr915475670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arcade Macho 2020.02.16. 14:11:29

a kinaiaknal van olyan tabor ahol a fullra kezelhetetlen gyerekekkel elbannak
pl. azzal aki 16 evesen odamegy Nagykatan es bemozdul a tanarnak
na az az atnevelotabor johetne, politikai sallangtol mentesen

nemecsekerno_007 2020.02.16. 15:31:39

Nyílván ott fogják képezni a Fidesz-janicsárokat :))))))
Hát öcsém neked sincs üldözési mániád, téged üldöznek :)))))))

kiskutyauto 2020.02.16. 18:27:41

Náci illetve bolsevik diktatúrákban sajnos ilyen problémák vannak...

Troller 2020.02.16. 19:09:41

LOL bazmeg, persze, mi akik az átkosba nőttünk fel az óvodától kezdve kaptuk a szoci propagandát mindenhonnan, oszt mégis leszarta a 90%-unk, hogy mit pofáznak nekünk, mentünk a saját fejünk után....
Hidd el nem emiatt savaznak kevesebben a balfasz oldalra, hanem mert baromságokat erőltettek az emberekre. Lásd bűnözőknek kártérítés a börtönviszonyok miatt, meg a cigóknak, mer nem hagyták őket a normálisok taníttatását tönkrevágni...

Európai téridő 2020.02.16. 21:08:44

Kedves internáci balfax hülyelvtárs blogger, te teljesen meg vagy buggyanva.

ez is egy vélemény 2020.02.17. 08:32:51

Skandallum.

Fiataloknak keresztény alapokat és a nemzeti identitás fontosságát oktatják, tanítják.

Rettegj vazze, rettegj nagyon, mert a buziképzőbe járó gyerekedből még normális ember is lehetne akár.

Haloperidol 2020.02.17. 09:27:52

Az a legnagyobb probléma, hogy a keresztény és nemzeti eszmék mellett egyetlen normális párt sem áll ki, csak a Fidesz, amelyiktől sajnos jó ideje undorodom.
PL nagyon örülnék neki, ha egy új és esélyes párt felkarolná ezeket, mint pl. a Momentum, de sajnos szégyenlik kiejteni a szájukon azt a szót, hogy "keresztény" és olyan eszmék mellett állnak ki, hogy hányok tőle.

midnightcoder2 2020.02.17. 14:02:26

Itt ideáig egy párt mûködtetett efféle átnevelõtáborokat, az MSZP jogelõdje. Azé az MSZP-é akibõl aztán a DK is kinõtt.

különvélemény 2020.02.17. 14:13:57

Az igazi átnevelőtáborok az amcsi egyetemek, Kína csak szeretne olyan hatékony lenni.

2020.02.17. 14:20:06

@Troller: Hát ezt ezért nem mondanám. Nézd meg, hogy gondolkozik az egységsugarú mszp-, vagy fidesz-szavazó. Kb arra szavaz aki nemgázáremel, mér ha érted, mire gondolok. Legyen jó dús az állami csecs, és ne sokat kellje gondolkodni, főleg ne felelősséget vállalni, mert az fárasztó.

2020.02.17. 14:22:10

@Haloperidol: nem csodálkozom. Amennyire a fidesz azt lejáratta...
süti beállítások módosítása