Bernie mutatja az utat a baloldalnak
2020. február 13. írta: Dián Ákos

Bernie mutatja az utat a baloldalnak

Bernie Sanders vermonti szenátor eddig a legjobban teljesítő elnökjelölt-aspiráns a demokraták között. Párton belüli legnagyobb riválisával, Pete Buttigieggel szemben neki nem kedvez a média, de még a hagyományos pártelit támogatását sem tudhatja maga mögött. Mégis már a második államát nyeri. Mi a titka?

4f1c89b7-310c-43de-b8db-b92fbb1e1e0a.jpeg 

Bernie Sanders kampánya sok szempontból érdekes. Először is a magát demokratikus szocialistaként meghatározó elnökjelölt úgy vált esélyessé egy, a hagyományos baloldaltól elzárkózó országban, hogy közben inspirált egy teljesen új generációs politikai mozgalmat a demokrata párton belül. Ez azért is nagy szó, mivel a Red scare és a hidegháborús propagandák hatása a mai napig érezhető, és bármit nyugodtan le lehet “kommunistázni”, aminek egy kicsit is köze van a szocialista szóhoz. Egy ilyen lejtős pályán nem kis teljesítmény, hogy Sanderst sok helyen stabilan az első helyre mérik, és már a másodikállamban kapott több szavazatot, mint ellenfele. És egyáltalán nem tűnik úgy, hogy a kampánya lejtmenetbe váltana.

Adódik hát a kérdés: hogyan tudta mindezt elérni? Nos, igen sok munkával és azzal, hogy már 2015 óta építi magát és a kampányát. De ez a válasznak csupán az egyik fele, ami ráadásulk csak akkor igaz, ha nagyon leegyszerűsítjük Berniestratégiáját. Ugyanis rengeteg kis nüansz van, amit itthon is eltanulhatna a baloldal ahhoz, hogy majd nyerhessen 2022-ben. Azzal kapcsolatban ugyanis senkinek ne legyen kétsége, hogy a nemzetközi baloldal sorsa most jórészt az Egyesült Államokban dől el

Szóval mi a titka annak, hogy Bernie ekkora népszerűségnek örvend? Nos, talán az, hogy segítette elmagyarázni azokat az eseményeket, amik velünk történnek. A globális klímakatasztrófa, az amerikai ópioid válság, az általános apátia vagy a 2008-as gazdasági világválság… mindegyikre van egy épkézláb válasza és ami talán a legfontosabb – alternatívája. Amúgy ez nála nem meglepő, mivel politikai karrierje alatt szinte mindig kiderült, hogy igaza van – még ha az adott helyzetben sokan ezt vitatták is.

Az igazi varázsa azonban abban rejlik, hogy a hosszútávon gondolkodik és a saját alternatív megoldási javaslatait is így építi fel. Ez az ő „dialektikus stratégiája”, amely szerint két valami (lehet az tárgy, cselekedet és eszköz) hogyan hoz létre valami harmadik újat. Ha ezt kiterjesztjük a teljes társadalomra, akkor megkapjuk azt, hogy hogyan épül fel a társadalmunk, milyen erők mozgatják és motiválják az embereket. Ez a típusú tervezés az, ami egy politikai maratonra fel tudja készíteni az embert. Bernie pedig ennek a nagymestere.

De ez csak az elmélet, aminek a gyakorlatban is működnie kell, különben az egészfabatkát sem ér.

Ám mindez szerencsénkre működik és igen jól.

Sanders taktikájának három fő alappillére van. Az első a pénz. Mindez azért is érdekes, mert nem fogad el nagy összegű támogatásokat és a gazdagabb réteg pénze sem érdekli. Csak az átlagemberek kisebb adományaiból finanszírozza a kampányát átláthatóan és elszámoltathatóan. Az opensecrets.org oldal szerint február 3-ig kb. 108 millió dollárt tudott összekalapozni, aminek több mint a fele 200 dollárnál kisebb adományokból származik. A Sanders kampánycsapat szerint a leggyakoribb foglalkozás a pénzbeli támogatóik között a tanár és ez nem véletlen. Ugyanis Bernie kampányának a második alappillére egy olyan program, amely egy az Államokban még sohasem látott baloldali fordulatot hozna. Az amerikai drága és privát egészségügyi ellátást lecserélné egy állami programra (Medicare for all), az oktatást megreformálná és létrehozná a történelem legnagyobb környezetvédelmi programját. Eközben a gazdaságra is odafigyelne (Green New Deal), megadóztatná a szupergazdagok vagyonát, megemelné a minimálbért, eltörölné az összes diákhitel-tartozást, csökkentené a háborús kiadásokat, egyszóval igazi, rendes baloldali programja van, ami túlmutat a liberális közhelyeken. Emiatt is van hatalmas sikere nemzetköziszinten is. Tulajdonképpen a skandináv modell amerikai meghonosításán dolgozik (a jóléti állam kiépítése és a társadalmi különbségek csökkentése), ami a globális mérsékelt baloldal örök vágyálma.

És ha már társadalom… Bernie kampányának a harmadik erőssége az az aktivista hálózat, amely hatalmas erőket és munkát fektet abba, hogy a jelölt nézetei a lehető legtöbb emberhez eljussanak. Naponta több száz telefonhívást, beszélgetést, fórumot, kopogtatást szerveznek, koncerteket adnak, buliznak, mozgósítanak, és – ami a legfontosabb – jól érzik magukat. Tudják miért küzdenek, és céltudatosak. Ez egy jóféle értelemben vett populista mozgalom, amly alulról szerveződik felfelé, nem pedig fentről lefelé, mint amilyenek a jobboldali populista politikusok. 

Egy szó, mint száz: Bernie Sanders porgramjának három alappillére nem egy vágyálom. Igaz, rengeteg energiát igényel, és csak lassan építkezik, de a folyamat exponencionális, azaz egy idő után rohamtempóra kapcsol anélkül, hogy több energiát kellene belefektetni. Ha a magyar baloldal képes lenne egy hasonló taktikát követni, és sikeresen átültetni a hazai viszonyok közé, és megtalálni hozzá azt  hiteles embert, aki ezt véghez tudná vinni, akkor nyerni tudna, vagy minimum képes lenne egy önálló politizálásra – amely még az összefogás mantrán is túlmutathat.

A bejegyzés trackback címe:

https://minden-lanc.blog.hu/api/trackback/id/tr6615471676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.13. 08:29:13

Bernie nekünk segít. Ő se tesz mást, mint rombolja a liberális konszenzust.

Persze elnök nem lesz belőle soha, ami jó is, mert azonnal felsorakozna mögé sok kétes, liberális elem.

Steve the One 2020.02.14. 04:39:16

Regen olvastam ekkora felremagyarazast (marhasagot) !
Te hol elsz kedves Akos?
Ja es meg valami aprocska kerdes.Mi a partallasod?

Dián Ákos 2020.02.14. 08:19:56

@Steve the One: Nem értem, a komment alapján, hogy mi a probléma az írással, hiszen egy Amerikai eseményt elemzek, és azt javaslom, hogyha a magyar baloldal akar kezdeni bármit is, akkor tanúljanak ebből.

Amúgy meg párton kívüli baloldali vagyok, de ez az oldalsávban lévő bemutatkozásból szerintem ki is derűl.

Az igazi Török Szultán 2020.02.14. 09:52:16

Azon gondolkodom, hogy ha valaki szerint ez félremagyarázás (marhaság), akkor miért nem írja le az "igazi" magyarázatot. Miért nem osztja meg másokkal értékes gondolatait? ... feltéve ha vannak.
Kedves cikkíró, ez csak trollkodás, ne foglalkozz vele.

Steve the One 2020.02.14. 19:26:49

OK.
Maradjunk annyiban,hogy a cikkironak vannak nagyon jo elkepzelesei es olvashato cikkei Pl Hogyan valtsunk ellenzeket,Hogyan buktassuk meg Orbant,
De..... ne probaljuk magasztalni es at adoptalni a social democrata (nem veletlenul igy irtam!) Sanders es a hattereben csuszkalo Pl Ocasio Cortez vagy Hillary Clinton politikajat,mert fogalmatok nincs arrol mekkora katasztrofat tudna okozni (nem fog,mert soha nem lesz szocialista elnoke az egyesult allamoknak) egy "radikalis bal" gyozelme. Ahogy Maxval fentebb bekarcolta,liberalizmus nem a jovo politikai rendszere.
Sanders pont ugyanazt lovagolja meg,mint Dictator Orban,vagy eppen tancoslabu Gyurcsany.....sok embert meghulyithet az ostoba szocialista szozatokkal,mert meg mindig van olyan ember akit lehet.
Kis aprosag...Sanders programja egyebkent az allamadossagot a legoptimistabb becslesek szerint is otszorosere emelne,ami ma 21 trillio $.
Ezt valakinek fizetnie kell.
En abban nottem fel,soha nem hittem benne es nem is fogok.Szepen hangzik de nem mukodokepes hosszu tavon.
Vissza Akos cikkere.
Ne otleteket adj!..(foleg ne onnan meritsd ahol nem elsz)...
Valositsd meg!

masada 2020.02.15. 13:08:41

Görcsösen próbálkozik de soha nem lesz elnök. Elég ha baloldalinak hívják és a fehér amerikai középréteh elküldni a francba. Az ipari lobbistáknak sem kell egy olyan aki a jólétért küzd. Ha elnök akarsz lenni akkor ne legyél túl okos, ne akarj általános betegbiztosítást és ne legyél jó ember.
süti beállítások módosítása