Ezért van igazuk az antifasisztáknak
2020. február 03. írta: Dián Ákos

Ezért van igazuk az antifasisztáknak

Mint minden évben, idén is el kell majd tűrnie Budapestnek a neonácik “teljesítménytúrának” álcázott parádézását. Jó alkalom ez arra, hogy eltűnődjünk: mi is az, ami mellett ezek a barna-inges legények kiállnak? És kik azok, akik vállalják, hogy nyíltan szembeszegülnek velük? Kis magyar antifa- és fasisztahatározó.

 ml_borito_2020-_02_03.jpg

Sokaknak vannak téves és/vagy hamis elképzeléseik mind a fasisztákról, mind pedig az ellenük küzdőkről. Tudom, fura, de a legtöbb téveszme valójában az antifasizmus körül kavarog. Sokan az erőszakkal, a fekete maszkos “utcai harcosokkal”, a “black block-kal” asszociálják őket. Miközben ez csak a felszín és annak is csak egy kis szelete. Az antifasizmus ugyanis nem konkrét csoportosulások mentén szerveződik, hanem a fasizmus tagadása, az azzal való szembenállás jelenti a legfontosabb kohéziós erőt a különböző csoportok tagjai között.

A fasizmus pedig egy olyan ideológia, amely a konzervativizmus és nacionalizmus extrémje. A konzervativizmus szerint a dolgoknak csak lassan, óvatos tempóban kell történniük, a múlt értékeit pedig lehetőség szerint át kell menteni a jelenbe - akár van relevanciája annak az értéknek, akár nem. Ha ez ötvöződik a szélsőséges nacionalizmussal,  valamilyen szinten már meg is kapjuk a fasizmus filozófiai alapját, azaz azt, hogy az illető nemzete/emberei/etnikuma a legfontosabb, rajtuk kívül mindenki más alacsonyabb rendű és senkinek sincs joga az ő történelmi értékeik között létezni. Például a hazában. 

És ez a fasizmus lényege: a kirekesztetteknek még a létezéshez való jogát is elvitatják. A fasizták, de főleg a fehér felsőbbrendűséget hirdetők a saját filozófiájuk igazolására van egy összeesküvés-elméletük, az úgynevezett “white genocide” azaz a “fehér mészárlás”. Ennek a baromságnak a fő üzenete az, hogy a fehér ember el fog tűnni, mert a jövőben már csak kevert családok jönnek létre, a fehérek pedig lassan kihalnak. Erre persze semmi bizonyíték nincs, mégis vannak hívei, ráadásul nem csak a fehérek között, hanem más etnikumoknál is megjelenik ugyanez a torz szemlélet: a Közel-Keleten a muszlim-fasizmus, Indiában az indio-fasizmus, és van nemzetalapú fasizmus is, például Amerikában.

Ezen elmélet szerint a white genocide-ot meg kell akadályozni, bármi áron. Ezt először erőszakos áttelepítéssel akarják elérni, hogy a “fajok” ne keveredhessenek. Ez persze nem működhet, hiszen az emberek egymásba szeretnek, gyermekeik lesznek. Ezért aztán a két csoportot nem elég egy vonallal elválasztani, hanem körbe is kell keríteni, vagyis már a gettósításnál tartunk. De ez sem fog működni, mert az emberek onnan is ki tudnak szökni, ezért kell eltüntetni őket, és mivel nincs joguk létezni, ezért amíg fajvédők földjén vannak, az életüknek nincs semmi értéke, azaz nyugodtan megölhetik őket. 

Amikor ez legutoljára megtörtént, a zsidóságot és a cigányságot irtották szisztematikusan a holokauszt alatt. 

A fasizmus belső logikája nem vezethet máshová, mint más emberek halálához. Ha te meleg vagy, vagy zsidó vagy, esetleg cigány, és jönnek érted a fasiszták, nem tudsz mit tenni. Nincs választásod, nem tudsz hirtelen nem meleg lenni, nem tudsz hirtelen nem zsidó lenni és a cigány származás sem letagadható. Ha te a fasiszták ellensége vagy, és jönnek érted, nincs választásod, mint meghalni. Nem tudsz dönteni, mert az identitásodat teszik mérlegre. Azt, amin nem tudsz változtatni. 

Ez ellen küzdenek az antifasiszták. No de akkor mi is az antifasizmus?

Az antifasizmus egyetlen és legfontosabb ideológiája, hogy meg kell akadályozni a fasiszták vagy fasizmussal szimpatizálók hatalomra jutását.. Az antifasizmus nem egy szervezet, nincsenek tagjai, nincsenek vezetői, nincs szervezeti háttere. Bár vannak páran, akik csinálnak egy antifa Facebook, Twitter vagy Instagaram fiókot, de ők általában magányos farkasok, maximum 3-4 fős segítő csapattal. Ők azok, akik nem csupán tüntetnek a neonácik ellen, hanem sokkal kisebb dolgokban is aktívak. Például jelentik a fasiszta Facebook csoportokat, lekaparják a matricáikat az utcán (a rutinosabbak kulcsot használnak, mert a neonácik néha pengét rejtenek a matrica alá, hogy az esetleges rongálót megsebezzék), átfestik a graffitijeiket, értesítik az illető főnökét, ha azt látják, hogy hogy a nézetei már munkahelyén is fertőznek, de akár az is antifasiszta akciónak minősül, ha valaki információkat szerez arról, hogy a fasiszták hol és mikor szerveződnek csoportokba, és jelenteni ezt a rendőrségen. 

Az antifasiszták a lehető legritkább esetekben alkalmaznak erőszakot, hiszen annak ellenére, hogy tisztában vannak a fasizmus veszélyeivel,

tudják, hogy az emberi élet érték.

Az antifasiszták a történelem során még soha nem öltek embert, leszámítva a II. világháborút. Amikor az antifasiszták erőszakosak, annak a legtöbb esetben preventív vagy önvédelmi okai vannak. 

Ráadásul az antifasiszták választási lehetőséget is adnak ellenfeleiknek. Ha az a náci abbahagyja a náculást, nem jár el többet gyűlésekre, nem terjeszti többé ezt a veszélyes ideológiát, akkor az antifasiszták békén fogják hagyni. Valószínűleg nem lesznek a legnagyobb barátok, de nem fogják egymást zavarni. 

Innentől kezdve etikailag és filozófiailag is téves azt mondani, hogy az antifa és a fasiszta ugyanolyan rossz.

De miért hiszik az emberek azt, hogy ugyanolyan a két csoport? Nos, mert a mainstream média nem túl jó abban, hogy a felszín mögé lásson, vagy a hagyományos liberális ok-okozati gondolatmenettől elszakadjon. Emiatt ha tüntetések vannak az utcán fasiszták és antifasiszták között, akkor a média csak az esetleges erőszakot látja, és azt is mutatja. Nem magyarázza el, hogy mi az ok és miért tüntetnek, hanem csupán a következményeket domborítja ki, csak mutatja az erőszakot, nem kommentálja. Magyarázat nélkül marad a felszín, amin meg csak az erőszak látszódik, és ez egy hamis párhuzam következtetéséhez vezet.

Ezt a felszínességet felismerve a fasiszták elkezdték a propagandájukat különböző értelmezési rétegek közé megfogalmazni. Ezt nevezik “dog whistle”-nek vagyis az, amikor nem azt mondja ki, amit ért alatta, hanem mást is érthet az avatatlan alatta. Ilyen lehet az amikor valaki a családi értékekre hivatkozik amikor a melegek örökbefogadásának a jogköre kerül a témába. Ezzel tulajdonképpen csak azt kódolta le, hogy szerinte a melegeknek nincsen joguk a gyermekvállaláshoz. Ez egy igen könnyű, de szemléletes példa, de lentebb linkeltem egy átfogóbb videót a témában - igaz, sajnos csak angolul van.

Mielőtt pedig a kommentelők szétszednék ezt az írást, a cikk végén meg kell jegyeznem, hogy jómagam is antifasiszta vagyok, így nem teljesen objektív az írásom. Ennek ellenére remélem, hogy a laikus olvasónak sikerült elfogadnia, hogy a fasizmus és az antifasizmus harca miért lényeges és miért fontos, hogy minél többen legyünk, akik a fasizmust ellenzik és harcolnak ellene. Hiszen ha van az olvasónak akár csak egy olyan ismerőse is, aki meleg, roma, fekete, ázsiai, nem keresztény vallású, vagy bárki, akit “degeneráltnak” láthatnak a fasiszták, és egy picit is érdekli az Ő sorsa, már a lehető legjobb motivációt kapja ahhoz, hogy haladéktalanul cselekedjen.

Tüntetés esemény linkje: https://www.facebook.com/events/1034583410240206/

(Borítókép: Dián Ákos - 2019. 02. 9.)

A bejegyzés trackback címe:

https://minden-lanc.blog.hu/api/trackback/id/tr9715453326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2020.02.04. 18:30:49

Ennyire rettegsz, hogy törölted hozzászólásomat?

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2020.02.04. 18:32:37

Tehát: az "antifák" igenis agresszívak, Mo-on szerencsére nincsenek, ők csak egy nyugati import.

Ha az emberek kibírják az évi rendes párezres homokbüszkeség menetet, miért ne bírnák ki a párszázas náci tüntit?

Brix 2020.02.04. 19:08:09

A kèrdès csak annyi, hogyan lehet èrtelmesen küzdeni a neofasisztákkal , meg lehet- e tiltani egy ilyen felvonulást, vagy sem...A liberális demokráciában gyülekezèsi ès szólasszabadság van, ( abba most ne menjünk bele , hogy a magyar rendszer milyen típusú) így amíg bèkès keretek között, a törvènyeket betartva folyik egy megemlèkezès , - ès valóban arról szól, amiről szólnia kell: Budapest vèdőiről- addig nincs vele különösebb gond...A legalitás feltètel az lehetne , hogy a szervezők garantálják, hogy a rèsztvevők nem visznek önkènyuralmi jelkèpeket, ès tartózkodnak a vallasi\faji uszítástól , fenyegetèstől, hangoskodástól...

nemecsekerno_007 2020.02.04. 19:41:13

Korlátoznátok a szabad véleménynyílvánítást?!

DFK 2020.02.04. 19:55:04

Ha a fasiszta beszédet dekódolni kell, akkor érdek szerint bármit fasizmusnak lehet nyilvánítani. Mint ahogy azt a poszter is teszi: a családi értékekről beszélni az már fasizmus. Ami persze egy marhaság.
Szóval az antifák igazi türelmetlen, aggresszív, diktatórikus csoport.

Hungryhorse 2020.02.04. 19:56:44

A vörös és a barna mocsok nem különbözik semmiben, kivéve az elpusztított emberek számát és az okozott szenvedést, kárt.
Mindebben a vörös mocsok győzött.
Ezért a vörös mocsok és jelképeinek betiltása minimum annyira indokolt, mint a barnáé.
Ennek ellenére a vörösök valagát nyalják a vörös zsaruk, a vörös bírók itthon és a brüsszelben a komisszárok és a bíráik is a szent kettősmércéjük jegyében.
Ez nyilvánvalóan aljasság és az áldozatok arculköpése.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.02.04. 20:02:16

A véleménynyilvánítás szabadsága mindenkit megillet.

Rollende Landstrasse 2020.02.04. 20:54:44

Nagyon sokan, rengetegen félreértelmezik a kitörés napját. Mindkét oldalon. Egyik része Becsület Napját emleget, és egyfajta neonáci tüntetésként fogja fel, mások meg minden emlékezőt lenáciznak. Aztán az ilyen-olyan megemlékezéseket összemossák a Kitörés Túrával, pedig az egy (nevében is benne van) teljesítménytúra. Hogyan lenne neonáci megemlékezés az, ahol az ellenőrzőpontokon szovjet egyenruhába öltözött hagyományőrzők segítenek? Az ostromot lezáró kitörés a magyar hadtörténelem része. Ha a Don-kanyarból visszatérő sereget áldozatoknak, hősöknek tekintjük, a Buda ostromából menekülő magyarokat miért veti meg sok ember, és a rájuk emlékezőket miért akarják kirekeszteni?

Beneveztem a túra leghosszabb, 60 kilométeres távolságára. Túraöltözékben, sportosan. Most akkor én is náci vagyok? Ugyanmár...

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.02.04. 21:20:32

"Az antifasiszták a történelem során még soha nem öltek embert,..."

:-))))

"...Ráadásul az antifasiszták választási lehetőséget is adnak ellenfeleiknek. Ha az a náci abbahagyja a náculást, nem jár el többet gyűlésekre, nem terjeszti többé ezt a veszélyes ideológiát, akkor az antifasiszták békén fogják hagyni..."

Ez rendes dolog tőlük. Öröm, ha igazi demokratákkal akad össze az ember. Már csak annyit árulj el, mi történik akkor, ha valaki közülük mégis tovább akar náculni?

Mert én eddig azt hittem, ezt az egész kérdéskört a szólás-és véleményszabadságról szóló törvény, illetve a gyülekezési törvény, valamint a társadalmi szervezetekre/pártszervezetek alapítását szabályozó törvények, és legvégső esetben a büntető-törvénykönyv fedik le,... de ezek szerint nem, hanem az antifasiszták.

Remélem erről a Pintér is tud. Szólni kéne neki. Mert ha a Viktornak a fülébe jut, hogy már nincsenek érvényben a törvények, abból baj lehet.

Olyan ez a blogposzt, mint egy 1933-as náci röplap, csak az előjelek mások benne.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.02.04. 21:44:55

"...Ráadásul az antifasiszták választási lehetőséget is adnak ellenfeleiknek. Ha az a náci abbahagyja a náculást, nem jár el többet gyűlésekre, nem terjeszti többé ezt a veszélyes ideológiát, akkor az antifasiszták békén fogják hagyni..."

A nácik is adtak választási lehetőséget a zsidóknak, legalábbis a gazdagabbaknak: ha önként átadták a vagyonukat és eltakarodtak, akkor megkímélték az életüket.
süti beállítások módosítása