Akkor ez most rasszizmus?
2020. január 31. írta: Dián Ákos

Akkor ez most rasszizmus?

Niedermüller nem kevés politikai szándékossággal félreértett kijelentése kapcsán tüntettek Budapest utcáin a “rasszizmus” ellen. No de nézzük meg miről is van szó. Mert legyen bármilyen furcsa is, a rasszizmus ideológiák és nézőpontok szerint mást és mást jelenthet. Mi is hát ez valójában?

img_1165.PNG

Röviden: marganizált csoportok kirekesztése a többségi társadalomból. Hosszabban mindez egy picit bonyolultabb. A wikipédia nagyon jól leírja, mi is az a rasszizmus, milyen fajtái vannak, és mi a háttere, de sajnos a különböző politikai értelmezési készletekneknek köszönhetően mást jelenthet ez a definíció egy jobboldali embernek, illetve egy baloldalinak. 

Ebből következően adódik a kérdés: jogos volt-e jobboldali szemszögből a kormányzat és a kormányzati média reakciója az eseményekre? És ha már ennyire belemélyedünk ebbe, azt is vessük fel teljesen naivan, hogy esetleg ők is kint lesznek majd február 8-án a kitörés túra elleni antifasiszta és antirasszista tüntetésen?

Kezdjük a válasz keresését az első kérdéssel. Véleményem szerint a felháborodáshoz a magukra ismerők közt joguk van, de ez nem indokolt egy ilyen hisztérikus akciót. Ugyanis, Niedermüller nem azt mondta, hogy “halál a fehér keresztényekre” vagy hogy “a fehér keresztények undorítóak”, hanem egy politikai és ideológiai berendezkedés veszélyeire hívta fel a figyelmet. Konkrétan azt mondta, hogy ma a  fehér, hetero férfiaknak igen sok privilégiumuk van és ez a társadalmi normák eltorzulásához vezethet. Ezt sajnos elég nyakatekert módon fogalmazta meg, ami miatt egy bizonyos nézőpontból félre lehetett értelmezni a mondatait.

A kérdés ezek után az, hogy ez vajon, rasszista megnyilvánulás volt-e? A válasz szerintem egyértelműen nem. Ugyanis akár a wikipédia definícióját használjuk, akár a sajátomat (egy adott csoport, etnikum vagy rassz aktív hátrányba hozása és/vagy kirekesztése akár jogi, akár passzív cselekedetekkel, amit a többségi  társadalom érdekeivel magyaráznak), Neidelmüller kijelentése egyiknek sem felel meg.

Az, hogy szavai miatt megsértve érezhették magukat bizonyos emberek, jogosnak tartom, de ez nem rasszizmus, mindössze a jobboldali önérzetbe való beleköpés. Ugyanolyan belekontárkodás, mint ami miatt a jobboldaliak a baloldaliakat szokták “hópihézni” meg “liberál-genderistának” nevezni. Ugyanis van a jobboldalon is “safe space” csak azt KESMA-nak hívják. A helyzet annyira paradox és abszurd, hogy a békés együttélésért létrehozott tüntetésen egy résztvevő megütött egy ellentüntetőt, majd a szélsőjobb kedvenc trollja és provokátora, Bede Zsolt bántalmazta Hont Andrást, a HVG munkatársát.

Szóval ha Niedermüller kijelentése nem volt rasszizmus, akkor mi az? Nos, az sokkal kirekesztőbb és rémisztőbb, amikor a miniszterelnök a gyöngyöspatai cigányok ügyében kijelenti, hogy az ne kapjon kárpótlást, “aki nem dolgozott meg azért”. Miközben bírósági döntés van arról, hogy azt az államnak ki kell fizetnie. Ez szerintem rasszizmus, hiszen aktívan ér hátrány egy csoportot, konkrétan jogilag megérdemelt anyagi forrásokat tagadnak meg tőlük vélt, vagy valós etnikumi sztereotípiákra hivatkozva (a cigány nem dolgozik). Ez aktív rasszizmus. 

Mint ahogy az is aktív rasszizmus, amikor szélsőséges csoportok minden évben náci és Waffen SS egyenruhákban mászkálhatnak Budapest belvárosában, “teljesítménytúraként” és “hagyományőrzésként” eladva a fasiszta demonstrációt. Miközben tudjuk, hogy ezek a csoportok nyíltan neonáci terrorszervezetekkel állnak kapcsolatban.

Ők valóban kirekesztő társadalmat építenek, valóban etnikai megkülönböztetést és akár etnikai népirtást is akarnak. Na mindez Niedermüller ezen megnyilatkozásásból még csak nagyon félreértve sem következik.

Szóval mégis mit láthattunk? Áldozat szerepet. A jobboldalon el akarják játszani azt, hogy őket megtámadták, hogy a figyelem és a külső szemlélőnek a empátiája náluk legyen. Ugyanis az áldozattal mindig szoridálisabb az ember, mint az elkövetővel, még akkor is, ha kontextusból kiragadott, félreértelmezett és rosszul használt rigmusokat használnak, szavakat, amiknek az eredeti jelentését eltorzították. És a végső céljuk, hogy azt mutassák be, hogy valójában a baloldal az, ami rasszista (holott a tisztességes baloldal pont a rasszizmus ellen küzd), és nem a jobboldal, aminek az ideológiai extrémje a nácizmus és a fasizmus, ami a rasszizmusnak a kicsúcsosodása. Ezzel ellentétesen az antifasizmus vagy röviden antifa meg pont azt mutatja meg nekünk, hogy a jobb-bal felosztottság igenis a mai napig meghatározza az áldozatot és azt, ki is az, aki csak eljátssza az áldozatot.

Olyan ez, mint amikor a fociban a sérülést csak szimulálja az állítólagos elszenvedő. Akkor azért piros lap jár, itthon békemenet.

 

(Borítókép eredeti verziója: Szilli Tamás / Index)

A bejegyzés trackback címe:

https://minden-lanc.blog.hu/api/trackback/id/tr9915448882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2020.02.02. 13:41:37

Miért kell erről a patkányról ennyit beszélni....?
Fontos amit mond?

Szalay Miklós 2020.02.02. 13:59:28

Egy alapos általános összefoglaló a sztereotípiákról és előítéletekről:

egyvilag.hu/temakep/067.shtml

@röf: ez egy újabb gumicsont és boxzsák, amit a kormányoldal addig püföl, ameddig lehet. Volt már egy pár ilyen. (Lásd még Sickratman: fog egy sort és rá-ráfeszülök...)

midnight coder 2020.02.02. 14:20:20

"Mint ahogy az is aktív rasszizmus, amikor szélsőséges csoportok minden évben náci és Waffen SS egyenruhákban mászkálhatnak Budapest belvárosában, “teljesítménytúraként” és “hagyományőrzésként” eladva a fasiszta demonstrációt."

Nézd, ez a II világháború dolog, azért nem annyira a Jó és a Rossz küzdelméről szót. Különösen nem ezen a fronton, ahol az egyik oldalon állt Hitler a maga kis 6 milliós Holocaustjával, a másikon meg a kommunisták akik pályafutásuk alatt alsó hangon is legalább 10x ennyi civilt nyírtak ki, de a 20x annyi valószínűleg közelebb áll a valósághoz. De a pontos számot még 2-3 Holocaustnyi pontossággal sem tudjuk.
Ezek ellen a fenevadak ellen harcoltak a kitörés során, a másik csapat fenevad oldalán. De ez az egész akkor rohadtul nem a rasszizmusról vagy a zsidókról szólt.

Amúgy pedig a túloldalon pedig a jó amerikaiak voltak, akik az emberiség történetében először vetettek be atomfegyvert emberek ellen, ráadásul az áldozatok nagyrészt civilek (nők, gyerekek, öregek) voltak.

Matyika Ápolója 2020.02.02. 14:36:51

@Szalay Miklós: annyira a kormányoldal pattog ezen, hogy most az indexen egyből 3 címlapos blog van ezzel, amik mind azt magyarázzák, hogy ez miért is tök jogos, jófejség, illetve egyáltalánnemrasszizmus :D

Én nem bánom, Niedermüller legalább kimondta, amit egy jó csomó balos eleve gondol, csak nem mer kimondani.

enrikokaruszo 2020.02.02. 16:09:31

óriási szükség van ezekre a niedermájerekre
időnként eljár a szájuk, hogy ami a felszínen kéz a kézben egyenlőség, a mélyben fegyvert markoló gyűlölet
mint egy emlékeztető oltás a társadalomnak
köszönjük

DFK 2020.02.02. 16:25:59

És újabb kimagyarázó poszt. 2 nap alatt vagy a hatodik bolgposzt. Beindult a liberálfasiszta médiahálózat elmondani, nem is rasszizmus, nem is úgy kell érteni. Rögtön Index címlap lesz. Csak egyszer cseréljük ki a kersztény szót hitben idősebb testvéreinkre, a heterót LMBTQ-ra. Az ugye rögvest rasszizmus, fasizmus, haláltábor.

spinat 2020.02.02. 16:28:14

@midnight coder: te most tényleg a kommunista tömeggyilkossokkal akarod relativizálni a náci rasszista tömeggyilkosokat?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.02. 16:32:37

Nem rasszizmus Niedermüller szövege, csak hétkönapi liberalizmus.

midnight coder 2020.02.02. 16:35:05

@spinat: Most tényleg. Különösen annak fényében, hogy az előbbiekről alig lehet hallani, míg az utóbbiak a csapból is folynak. Az olaszoknál ma is legálisan működik az a kommunista párt akik anno helyeselték az 56-os beavatkozást. Ehhez képest olyan hogy náci párt hivatalosan nem működik Európában, mégis ha valaki lát együtt 10 nácit, mindenki telefossa a bokáját. Holott, ha valamitől ma Európában félni kell, azok nem a nácik. Mondjuk az igaz, hogy nem is a régivágású kommunisták.

Dián Ákos 2020.02.02. 16:36:19

@midnight coder: de van náci párt csak nem ez a neve. Itthon a Mi hazánk is egy ilyen fasisztoid szervezet
süti beállítások módosítása