Ha robot vagy, elveheted a munkánkat?
2019. szeptember 13. írta: Dián Ákos

Ha robot vagy, elveheted a munkánkat?

A minap jelent meg a hír, hogy 800 embert elbocsátanak az Electrolux jászberényi üteméből a robotizáció nevében. A gépi intelligencia térhódítása itt van a nyakunkon, de mit tehetünk, ha jön a robot apokalipszis?


cover_robot_2019_09_13.jpg

A nap, amikor a robotok átveszik a hatalmat az életünk fölött, nem terminátorokkal és HAL-9000-ekkel fog megtörténni. Nem fognak fegyvert ránk, mert nem lesz rá szükségük. A dolog sokkal kegyetlenebb lesz. A munkánkat fogják elvenni. Még csak lőniük sem kell, hiszen ha nincs munkánk, nincs pénzünk, és ha nincs pénzünk, akkor nem tudjuk fenntartani magunkat.

Ez a lassú, de biztos megsemmisítés receptje. Persze, van, aki szerint ez nem feltétlenül rossz folyamat, hiszen olyan alantas munkák is megszűnhetnek, amiket amúgy sem szeretünk csinálni (hisz kinek az álma a gyárban egy szalag mellett robotolni) – de ez csak a felszín. A képzetlen munkaerő ugyanis nem haszontalan munkaerő. Nem kell mindenkinek diplomás professzornak lennie. Van, aki nem tud, vagy nem is akar följebb jutni. Attól még joga van az élethez, a boldogsághoz, a fontosság érzéséhez. No de mit kezdjünk ezzel a tömeggel, akik ma a legjobban veszélyeztetve vannak? 

Ők főleg a gyári munkások, sofőrök, vonat- és buszvezetők, és irodisták. Egy amerikai tanulány szerint húsz év múlva a munkák fele automatizált lesz, vagy a technológia lesz meg a teljes automatizációhoz. Ez rengeteg kirúgással és a munkanélküliség megugrásával jár majd. Ma, amikor éppen a munkaerőhiány okozza a legnagyobb gondot, ez egyelőre nem tűnik reálisnak, de gondoljunk arra, hogy átmeneti időszakban élünk. És egy cégnek teljesen más az érdeke, mint egy átlagmunkásnak.

Egy cég érdeke a lehető legolcsóbb munkaerő a lehető leghosszabb távon. Ezt sokáig a megalázóan alacsony bérekkel érték el, de pár évtizeden belül az olcsó munkaerőt a gépek fogják jelenteni. 

És nehogy azt higgyük, hogy csak a gyári melósok vannak veszélyben. Már a Wall Streeten is átvették a brókerek munkáját az algoritmusok, amik pontosabban jósolnak, mint bármilyen ember, és elképzelhetetlenül nagy adatokhoz tudnak hozzáférni másodpercek alatt. Mindeközben ezek a rendszerek még tanulnak is, hiszen a gépi intelligencia eljutott már arra a szintre, amikor nem kell az embernek minden tanulási kör elején újra elemeznie a kódot, hanem már azt is egy másik algoritmus teszi meg helyettünk.

Ugyanígy járhatnak a jogászok is hamarosan. Egy amerikai cég éppen egy jogász algoritmuson dolgozik, amely már most pontosabb és gyorsabb a jogi kutatómunkában, mint bármelyik ember. Az IBM pedig orvosi mesterséges intelligenciát fejleszt, amely 80 százalékkal pontosabban határozza meg a kialakulóban lévő daganatokat, mint a legjobb specialisták. Mindezt ugyanazokból az adatokból, mint az emberek. 

A problémát nem is a megszűnő munkahelyek jelentik, hanem az, hogy ezzel a gazdasági rendszerünk nem tud mit kezdeni. Ha csökken a fizetést kapó embereknek a száma, akkor nem tudunk annyit fogyasztani, ami viszont a kapitalista rendszernek az alapja. Így kérdésessé válik, milyen alternatív gazdasági modellekben kellene gondolkodnunk. Egyesek szerint megoldás lehet a feltétel nélküli alapjövedelem, mások szerint egy nem pénzalapú elosztási rendszer kifejlesztését kellene megkezdeni. Bármelyik is lesz a befutó, egyvalami már most látszik: hogy igazából mindegyik megoldás csak egy sebtapasz, miközben nekünk egy teljes gipsz kell, mert épp eltört a karunk, amivel eddig dolgoztunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://minden-lanc.blog.hu/api/trackback/id/tr5615071518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buchhalter 2019.09.14. 19:00:14

egy jogász munkáját nem vehetik el .A gyári munka sosem volt egy kőzkedvelt dolog,hanem inkább szükséges ez van meló. Digitalizáció ide ,vagy oda lehet terelni az embereket más munkafolyamatokra.A Poéitikusok és gyárosok tisztában vannak azzal,hogyha túl nagy zömeg lézeng az ő nekik fog fájni és ha fegyvert vagy erőszakor alkalmaznak az nekik is előbb - utóbb fájni fog.

Yossarian_M 2019.09.14. 20:35:39

Menjetek kapalni, arra jok vagytok es a robot sem csinalja azt meg

kvadrillio 2019.09.14. 20:52:03

a miniszterelnököt kell először helyettesíteni robottal. A sok blablát sokkal jobbsn tudná nyomni helyette !
...és.....az NEM BAJ, HOGY TE MEGHÜLYÜLTÉL VIKTOR ! DE MÁSOKAT HAGGYÁL KI EBBŐL !
A kormányfő az MTI összefoglalója szerint azt mondta: a hivatását vesztett liberális demokráciákkal szemben Közép-Európában ma a kereszténységből fakadó kulturális és civilizációs életerő nyilvánul meg. A keresztény szabadságot fenyegető, Európa keresztény kultúráját feladni akaró liberálisok támadásait Közép-Európában eddig sikeresen elhárították, és a keresztény szabadságot kívülről fenyegető veszedelmet, a migrációt is sikerült itt megfékezni - mondta Orbán Viktor.

Ne féljünk kimondani, hiszen már mindenki látja: Magyarország a hegyen épült város, és köztudott, hogy azt nem lehet elrejteni. Nőjünk fel ehhez a küldetéshez, teremtsük meg magunknak és mutassuk meg a világnak, milyen is az igazi, mély és magasabb rendű élet, amelyet a keresztény szabadság eszményére építettünk

- mondta, megjegyezve: hátha "az összezavarodott, tájékozódását vesztett és végzetes bajoktól gyötört" Európának is mentőöv lesz ez.

A Bibliát felületesen ismerők kedvéért: a hegyen épült város kifejezés Máté evangéliumában, a Hegyi beszédben hangzik el Jézustól.

ÉS.....HIÁBA IRATOD A HÜJJE HITDUMÁKAT A ZSIDÓÓÓKKAL, ETTŐL BIZTOSAN NEM LESZNEK HÍVŐK A NEGYEDIK OSZTÁLYOSOK.......SEHHH !!! :o)

Szalay Miklós 2019.09.14. 21:02:32

Tény, hogy a gépesítés kiszorítja a munkaerőt, de azért a képzetlenebbek egy részére továbbra is szükség lesz. Különösen a testi ügyességet kívánó munkakörökben nincs félnivaló, pl. a takarítóknak sem kell rettegniük, ha megnézitek, mire képes egy robot manapság, De pl. az önvezetés is éppen az egyre távolabbi jövőbe csúszik, ha belegondoltok.

Akit közelebbről érdekelne a téma, annak itt egy írás a világ iparizáltságáról:

egyvilag.hu/temakep/081.shtml

Ez meg itt az önvezetésről bővebben:

Önmagát vezető autó szerintem pedig nem lesz, egyhamar legalábbis. Mégpedig azért nem, mert ez egy olyan bonyolult probléma, amire a számítógépek nem képesek. Távolról sem csak arról van szó ugyanis, hogy GPS-szel odataláljon valahova, vagy beparkoljon egy helyre: ezek viszonylag egyszerű dolgok. Gondoljatok viszont bele: az utakon millió egy dolog történhet, ott van a többi autó, a gyalogosok, a biciklisek, a kátyúk, az eltakart közlekedési táblák, az állatok, lehet ilyen idő, meg olyan, stb, stb... Ráadásul egy ilyen autónak atombiztosan kellene üzemelnie, mert életek múlnak minden hibán... (Illetve mert a sz*rt is kiperelik a gyártókból, ha az autója bajt csinál.)

A helyzet egyébként ahhoz hasonló, amikor a számítógéppel megcsinálták a helyesírás ellenőrzést, viszont odáig nem igazán tudnak eljutni, hogy a gép normálisan tudjon fordítani, esetleg stilisztikai problémákban tudjon segíteni. Miért? Azért mert ahhoz érteni is kell a szöveget. Ez tehát két meglehetősen különböző dolog: vannak egyszerű problémák, amelyekkel elbír a gép, meg a bonyolultak, melyekkel nem.

Illetve az is fontos, hogy a gépeknek nincs ún. mögöttes tudása, az embernek viszont van. Egy ember tudja, nagyjából mindenről, ami vezetés közben felbukkanhat, hogy micsoda, és kb. hogy fog viselkedni, akkor is, ha az szokatlan, például egy elefánt. (Merthogy szokatlan dolgok is történnek az utakon.) Egy gép csak azt, amit beleprogramoztak, mindent meg nem lehet beleprogramozni.

Olyasmit tudok elképzelni max, hogy mondjuk az autó végig tud menni magától az autópályán, az ugyanis egy viszonylag egyszerű és védett környezet. Plusz biztos kiesik még néhány hasznos, használható fejlesztés a kutatásból, de azt a célt, hogy az autó magától elvigyen egyik címről a másikra, nem fogják elérni. Hype ez, meglássátok.

Apropó, akit érdekel, annak itt egy írás a tudomány határairól:

egyvilag.hu/temakep/029.shtml

kvadrillio 2019.09.14. 21:02:57

JAHHH.....JÖNNEK A ROBOTOK., A DIGITALIZÁCIÓ KORA............DE ORBÁN MÉG MINDIG A KÖZÉPKORT AKARJA VISSZAHOZNI ÉS ERŐSZAKOSAN REEVANGELIZÁL.....A VAGY .....HITTÉRÍTENI AKARJA AZ EGÉSZ MAGYAR TÁRSADALMAT.
ORBÁN REEVANGELIZÁCIÓJJJJAHHH....
A magyar kormány továbbra is támogatja a zsidó hittankönyvek megjelenését, ezért az általános iskola negyedik osztályosai számára készülő kiadványhoz hatmillió forinttal járul hozzá - közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Kecskeméten.Soltész Miklós a kecskeméti Tudomány és Művészetek Házában, az egykori nagyzsinagógában tartott sajtótájékoztatón elmondta: a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) törekvése a dél-alföldi térségben a hitélet mellett a közösség megmaradását is szolgálja.Kiemelte: a hittankönyvnek sokkal nagyobb körben van jelentősége, mint amennyi emberhez eljut, az üzenete ugyanis az, hogy a zsidóság mind vallásában, hitéletében, mind pedig kultúrájában meg kell, hogy maradjon.Az államtitkár azt is elmondta, hogy a kecskeméti ózsinagóga megújítása hosszabb folyamat. Az első lépés, az épület megmentése már megtörtént, a további rekonstrukcióhoz pedig a magyar állam 15 millió forinttal járul hozzá

A vendégek között volt Philip Blond brit közgazdász is, aki egyik kérdésében arra célzott: a miniszterelnöknek missziója van Európa reevangelizációjában. Orbán Viktor erre úgy válaszolt, az ő nemzedékének feladata a kommunizmus legyőzése volt, a vallási újjászületés már az ezredforduló generációjának feladata lesz. 

KOSZIKE ! ÉN....EBBŐL NEM KÉREK !!! :o)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

kvadrillio 2019.09.14. 21:08:11

@kvadrillio: GYEREKEK........NEM LEHETNE EZT MÁSKÉPPEN, MÁSKÉPPEN KORMÁNYOZNI EZT A NYOMORULTTÁ TETT MAGYAR TÁRSADALMAT ??? MERT ÉN MÁR KURVÁRA ÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚNOM EZT A SOK BAROMSÁGOT, AMIT A JELEN BEN REGNÁLÓ VZETŐINK TERJESZTGETNEK.......

MINTHA TELJESEN MEGBUGGYANTAK VOLNA SZELLEMILEG.....

dunántúli gyerek 2019.09.14. 21:11:01

gepi intelligencia=meg olcsobb neger, meg legalabb 200 evig

kvadrillio 2019.09.14. 22:28:26

Orbán jobban kifejtette, mit takar a keresztény szabadság

Mutassuk meg a világnak, milyen a mély és magasabb rendű élet, mondta a kormányfő.

AHHHHHAAA....EGMONDOM ÉN NEKED MI A MÉLY ÉS A MAGASABB RENDŰ ÉLET ! A MAGASABB RENDŰ AZ, AMIT TE VIKTORKA, AZ 1500 MILLIÁRDOS VAGYONODDAL ÉS A FELESÉGEDDEL EGYÜTT ÖSSZEHARÁCSOLT TÖBBSZÁZ INGATLANODDAL, VALAMINT AZ ÁLTALAD VAGYONOKHOZ ÉS MILLIÁRDOKKAL KITÖMÖTT HÍVEIDDEL ÉLSZ !

A MÉLY ........RENDŰŰŰŰŰ ÉLET PEDIG AZ ÁLTALAD KIFOSZUTOTT, 2,7 %-OS NYÖGDÍJEMELÉSSEL KIÉHEZTETETT, DE 50-100 %-OS ÁREMELKEDÉSEKET KIBÍRÓ, VEGETÁCIÓRA KÉNYSZERÍTETT NYÖGDÍJASOK ÉLNEK, VALAMINT A JOBÁGGYÁ ÉS ZSELLÉREKKÉ, CSELÉDEKKÉ TETT VIDÉKI EMBEREK ÉLNEK, TOVÁBBÁ AZ ÁLTALAD ELŰZÖTT ÉS KÜLFÖLDRE KÉNYSZERÍTETT, ÉLETBENMARADÁSUKÉRT KÜZDŐ EMBERKÉK ÉLETE.....AKIKNEK AZ ÉLETÉBŐL 30 ÉVET VETT EL EZ AZ ÁLTALAD IS ELŐIDÉZET RABLÓKAPITALISTA RENDSZARVÁLTÁS ! RABLÓKAPITALIZMUS.....RÓL RÉSZLETESEN OLVASGASS A WIKIBŐL......

Pöff 2019.09.14. 22:32:24

@dunántúli gyerek:
nem olcsóbb
ahogy megy fel az üzemanyag költség...annál kevésbé éri meg.
Gépesítve meg otthon is lehet gyártani, a fejlesztő központ mellett. 1/10-ed emberrel. négerre sincs szükség. pláne nem tudatlan képzetlenre.

kvadrillio 2019.09.14. 23:28:44

HA RÖHÖGNI AKARSZ, OLVASD EL A HSZ-EKET ! :o)))))

444.....
Orbán Viktor mai beszédében Krisztus pozíciójából beszélve Jézus apostolaival azonosította Magyarországot

:o)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
süti beállítások módosítása