Így kampányolnak a demokrácia börtönőrei
2019. szeptember 09. írta: Dián Ákos

Így kampányolnak a demokrácia börtönőrei

Közeleg az önkormányzati választás, és már egyvalami biztosnak tűnik: a Fidesz önellentmondásokra építi a kampányát, hazugságokkal és zsarolással megtűzdelve.


cover_kampany_fidesz_2019_09_09.png

Mert ugye ilyenkor mindig adódik a kérdés: mit tud tenni egy önkormányzat, ha nem a kormánypárt színeibe öltözött emberek ülnek a település döntéshozói pozícióiban többségben? Egy igen egyszerű kérdés, amire nincsen egyszerű vagy rövid válasz. A probléma ugyanis ott kezdődik, hogy a kormánynak az az érdeke, hogy a lehető legtöbb önkormányzatot tudja a kontrollja alatt tartani, ezért olyan kommunikációs taktikákat alkalmaz, ami ezt erősíti. Ez lett az a mítosz, hogy egy adott önkormányzat csak akkor kaphat pénzt a fejlesztésekhez, ha kormánypárti, vagy kormányközeli a polgármester. Mindez természetesen nem igaz, hiszen nézzünk meg egy igen fejlett és fejlődő vidéki, de ellenzéki városvezetést: Szegedet. Ott 2002 óta Botka László MSZP-s politikus a polgármester. Volt ő már kormánypárti időkben is városvezető (2002-2010) és ellenzéki idők alatt is (2010-). Ez alatt mégis tudott fejlődni a város. Szóval nem igaz, hogy csak akkor jön a fejlesztési pénz, ha a polgármester kormánypárti alomból jött. Ez egy olyan mítosz, amely a mindenkori hatalomnak kedvez. De ha megnézzük, hogy mit is takar ez a mondat, sokkal érdekesebb következtetésekre juthatunk.

Ugyanis van egy olyan felhangja ennek a mondatnak, hogy „ha nem én kerülök hatalomra, akkor nem lesz pénze a településnek”.

Ez mit is akar jelenteni? Talán azt, hogy nem érvényes az önkormányzati törvény arra a városra, ahol nem Fidesz embere ül a polgármesteri székben?

Ez a kijelentés (vagy sejtetés) egyébként jogilag is problematikus, hiszen a jog nem így működik. Persze, lehet egy másik értelmezése is ennek a mondatnak: az, hogy az illető városvezető majd a (kormány)pártkapcsolatait fogja felhasználni arra, hogy pénzt szerezzen az önkormányzatnak. Ez már egy kicsit pozitívabb kicsengésű, de még mindig nem megnyugtató. Ugyanis ha valaki egy feltételhez (ez esetben a hatalomra jutásához) köti azt, hogy ő segít-e a városnak, az egyben azt az üzenetet is hordozza, hogy nem fog mindent megtenni a városért, ha nem ő lesz a befutó.

Vagyis az illető jó esetben csak rosszindulatú és meg akarja ijeszteni a választókat, akik esetleg még bizonytalanok, vagy a rosszabbik verzió az, hogy ez a kormánypárti jelölt nem is a várost szereti, hanem a hatalmat. Az értelmezések közti választást ráhagynám az olvasóra…

Mindesetre, ha valaki ezek miatt gondolkodott el, azon, hogy a Fidesz jelöltjére szavazzon, akkor megnyugtathtatom: aggodalma felesleges, hiszen egy ellenzéki polgármester is ugyanúgy képes forrásokat szerezni a településének.

No és mi van a korrupcióval? Nyugodtan elmondhatjuk, hogy az ellenzék itt is jobb helyzetben van, hiszen nincsen meg neki az a luxusa, hogy Polt Péter főügyész elnézze az esetleges simlisségeiket. Így még ha nem is szentek azok, akik az ellenzékben ülnek, még mindig biztosabb az ő felügyeletük alatt a város pénze, hiszen nem tudják elintézni a büntetlenséget egy pacsival a megfelelő embernél. Emellett ne felejtsük el a kormánysajtót sem, aminek a figyelő tekintete szintén a tisztességes úton tarthatja az – esetlegesen – mutyira hajlamos ellenzéki politikusokat.

Sőt. A demokratikus elkötelezettségben is jobban vizsgázik az ellenzék. A fővárosban például előválasztást tartottak, hogy maximalizálják a szavazatok számát ősszel. Tán mondanom sem kell, hogy sajnos Puzsér Róbert nem vett ezen részt, ami az ő saját döntése volt, de Kálmán Olga a DK színeiben, Kerpel-Fronius Gábor a Momentum jelöltjeként és Karácsony Gergely az MSZP-Párbeszéd támogatásával megmérkőzött és Karácsony ezt megnyerte, így ő lehet az ellenzék közös jelöltje Tarlós István ellen. A Fidesz ezzel szemben igyekszik kicsinyíteni ennek a jelentőségét – hisz nehogy már rájöjjenek sokan, milyen fontosak is a demokratikus döntések, vitákkal és fékekkel, ellensúlyokkal. 

Hát, kedves kormánypárt, így kampányoltok ti. Hazudtok, manipuláltok, és úgy állítjátok be magatokat, mintha a demokrácia védőszentjei lennétek. Pedig csak a börtönőrei vagytok.

A bejegyzés trackback címe:

https://minden-lanc.blog.hu/api/trackback/id/tr7815054962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása