Klímavédelem: vegyük észre a valódi ellenfelet!
2019. augusztus 27. írta: Dián Ákos

Klímavédelem: vegyük észre a valódi ellenfelet!

A klímavédelem érdekes és sokszor önellentmondásos jelenség. Van, aki nem eszik húst, más nem ennyire szigorú önmagával, viszont kézbe nem venne műanyag zacskót. Más elektromos autóba ül, mert megteheti, és van, aki megelégszik a szelektív hulladékgyűjtéssel. Sokan sajnos rossz helyről fogják meg a klímavédelem kérdéskörét.

 cover_2019-08-27.png

Ég az Amazonas. Sokan (jogosan) keltek ki a borzalmas (és szándékos) erdőirtás ellen az online térben. Szerencsére ennek a digitális felháborodásnak a hatása a politikusokhoz is eljutott, és szép lassan sikerült gazdasági nyomásgyakorlással elérni, hogy a brazil elnök bevesse a hadsereget és 44 ezer embert küldjön az erdőtüzek megakadályozására. Természetesen az internet népe folyamatosan figyelte az eseményeket. De a gond ennél sajnos sokkal nagyobb, hiszen rendszerszintű a probléma, amivel szembenézünk.

A problémát ugyanis a politikusaink, vagy a gazdasádi érdekcsoportok egyéni döntésében hanem magában a gazdasági rendszerünkben kell keresni. 

A gond az, hogy ma jobban megéri (a profit szempontjából) szennyezni a Föld légkörét és élőhelyeit, mint alternatív megoldások után kutatni.

A probléma annyira komplex és sokoldalú, hogy nem is lehet egyetlen törvénnyel megoldani. A megoldáshoz nemzetközi összefogásra, megmozdulásokra és kőkeményen betartott egyezményekre van szükség. Ugyanis be kell látnunk, a környezetszennyezés a rossz gazdasági modellünk tünete, és a profitéhes céges propaganda (reklámok) hajszolják bele ebbe az emberek milliárdjait.

Ha ezt mi (mint környezetvédő aktivisták) tudosítani tudjuk, már félig nyert ügyünk van. Összesen 100 cég felelős az üvegház hatású gázok kibocsátásának 71%-áért, és ezzel ők is tisztában vannak. Személyes akciókkal nem fogjuk megmenteni élőhelyünket, nekünk a legnagyobb szennyező cégek ellen kell harcolnunk! A gazdasági modell az ellenfél, ez a kiváltó ok, nem pedig az okozat! Nem a nejlonzacskót eldobó kezet kell lefogni, hanem azt, amelyik a nejlonzacskót gyártja!

A legnagyobb szennyezők főként az energetikai szektorban működő cégek, amelyek olajat, szenet és egyéb energiahordozót termelnek ki. A lobbierejük hatalmas, példa erre a kőolajlobbi, amely mindent megtesz azért, hogy a klímavédelmet megakadályozza ugyanis ez az ő profitjuk csökkenésével járna. Ezt már nyíltan kis is jelentik, de a legdurvább részleteket, egy kiszivárgott hangfelvételről tudjuk

Ne legyenek illúzióink: ezek a cégek összehangolt taktikával dolgoznak. Marketingkapmányaikat is úgy építik fel, hogy az embereket megnyugtassák, és egy hamis cselekvés érzést keltsenek, nehogy ők legyenek a célpontban. Erre tökéletes példa a Kia autócég 2017-es Supar Bowl reklámja.

A stratégiájuk egyszerű: a cselekvés hamis érzetét kelteni az emberekben, úgy, hogy az egyéni életmódváltoztatásra sarkallják őket - miközben egy új terméket adnak el, az amúgy is (már legyártott, így a környezetet már szennyező) elenyészően keveset kibocsátó fogyasztóknak. 

Ebbe a képbe illik bele a brazil őserdők irtása is. Az erdőtüzeket farmerek kezdték gyújtani, akiknek több termőföld kellett ahhoz, hogy több szóját és marhahúst termeljenek. A szója ugyebár (elvileg) környezetkímélő, de így előállítva már egyáltalán nem az. És ezek után a marketinges csapat nyugodtan ráragasztja majd az “ECO”, “BIO”, “környezet tudatos választás” és hasonszőrű propaganda üzeneteket ezekre a termékekre. Mindeközben az esőerdőben élő őslakosok, pedig az életükkel fizetnek, mert a hadsereg és a rendőrség a farmerek mellett állnak. Égnek hát az erdők, menekülnek az emberek, miközben az euro-atlanti világban élők mit sem tudva ezekről a borzalmakról a legnyugodtabb lelkiismerettel fogyasztják a “környezetvédő vegán szója” terméket - aminek aztán a csomagolását szépen a szelektív hulladékgyűjtőbe dobják…

Eljött a valódi cselekvés ideje. A kérdés nem az, hogy mit teszünk, hanem hogy ki ellen lépünk fel. Fel kell ismernünk, hogy az átlagember nem célpont, hanem áldozat. Rá kell döbbenteni mindenkit, hogy álcselekvés helyett szövetkezzen az igazi ellenfél, a hatalmas környezetszennyező cégek kartellje ellen!

A bejegyzés trackback címe:

https://minden-lanc.blog.hu/api/trackback/id/tr715026622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.08.28. 08:07:54

A klímavédelem valódi ellenfelei a zöldek és az atomellenes propagandájuk.

Hakuho 2019.08.28. 08:12:16

Megint a szemétláda multik és lobbik, amik netto gonoszságból szennyezik a környezetet.
Igazad van persze, abban, hogy a gazdasági érdek mindenekelőtt. De!

Pl. az autógyártók nem azért ontják a piacra kitartóan, évek óta a SUV-okat, mert azzal még jobban lehet szennyezni a levegőt, hanem azért, mert a kedves vásárlók ezt akarják venni. Ha senki nem venné, mert mondjuk az átlagember környezettudatosan gondolkodna, nem tudnák eladni, nem is gyártanák.

Szóval minimum kettőn áll a vásár, de inkább rajtunk, ugyanis a multik/lobbik nem fognak megváltozni, nekünk kellene.

Kampfer 2019.08.28. 08:32:25

"A gond az, hogy ma jobban megéri (a profit szempontjából) szennyezni a Föld légkörét és élőhelyeit, mint alternatív megoldások után kutatni."

Szerintem pedig a gond az, hogy nem 1,5-2 milliárd ember él a bolygón, hanem 7,5 milliárd. Amiből nagyjából 5 milliárd létezésének aztán tényleg semmi értelme. Cserébe épp ez a népesség garantálja a következő évtizedek népességrobbanását is! Halleluja...

2 milliárd EMBERBŐL álló népesség gond nélkül létezhetne fenntartható és környezetkímélő módon, egészségesen fejlődő technológiával és tudománnyal. De nem fog. Maga az ember alaptermészete és viselkedése ilyen. Éveken belül 8 milliárd ember létezik majd, ebből a legtöbb csak vegetál majd valami nyomortanyán. A folyamat immár öngerjesztő és számunkra rossz hír, hogy a természetnek tökéletes forgatókönyve létezik az ilyen körülményekre. Tökmindegy, hogy milyen érvekkel és gondolatokkal akarjátok 'ráébreszteni' az átlagembert a fogyasztásának és gondolkodásának megváltoztatása szükségességére! Szerintem bukó...
Kamp.

m54 2019.08.28. 08:52:45

A tüzekről:
"A valóság valahol teljesen máshol keresendő; a Global Forest Watch adatai szerint a tüzek csak csekély mértékben érintik az esőerdőket, elsöprő többségük az ember által már régen birtokba vett területeken történik. Mégis, a globális hisztéria egyre erősödik, és igazából a tények már senkinek nem számítanak, ahogy az sem, hogy az oxigént nem az esőerdők, hanem mindenekelőtt a tengerek algaállománya és a boreális éghajlat flórája állítja elő."

A világ népességének alakulása:
img.index.hu/imgfrm/1/8/3/9/MED_0013511839.jpg
egyetértve Kampfer 2019.08.28. 08:32:25 hozzászólásával.

m54 2019.08.28. 08:57:17

"A legnagyobb szennyezők főként az energetikai szektorban működő cégek, amelyek olajat, szenet és egyéb energiahordozót termelnek ki."

Le velük, éljen a ződenergia! Ja, nem.
"Texasban 15 dollárról hirtelen 9 000 dollárra ugrott egy megawattóra villamosenergia ára, miután a gyenge szélenergiatermelés és a leállított szénerőművek miatt áramszünet borította el a régiót.
...
Augusztus 9-én az Egyesült Királyságban több mint egymillió otthon borult sörtétbe, mivel egy hatalmas szélturbinapark épp nem termelt áramot."

www.portfolio.hu/vallalatok/energia/texasban-40-000-kal-ugrott-a-villamosenergia-ara.3.335383.html

BrianZ 2019.08.28. 09:22:15

@Hakuho: ez - és ezt marketinges mondta - nem igaz, hogy azért gyártanak valamit (pl. a te példádban SUV-t), mert az átlagember ezt keresi. Nem, a marketinges másként gondolkodik, van egy terméke és állandóan arról beszél, hogy ez a termék miért jó, ezt sulykolja annyira, hogy végül azt hiszed, te akarod a terméket. Egy esernyő gyártó állandóan azt mondja, hogy vegyél ernyőt, mert holnap esni fog.
Elnézve itt a sok idiótát, azt gondolom az emberiség megérett a kihalásra. Mert a zöld energia mindig is drágább lesz, amíg az emberélet semmit ér. Mennyibe kerülne a szén,az olaj, stb. ha a bányászt (minden bányászt) úgy fizetnének, mint a szélerőműben, naperőműben, az IT szektorban dolgozó mérnököket? Ez itt a baj. Mert a bányász élete sz.rt sem ér, ezért olcsó ez a fajta energiaforrás. Ha csilliárdokba kerülne egy bánya, meg benne a gépek, emberek, akkor az emberek azonnal az ingyen nap és szél energia felé fordulnának.

BrianZ 2019.08.28. 09:40:47

@m54: nettó hülyeség volt mind a két cikk, hiszen a szél erejével lehet működtetni egy szivattyút, ami egy magaslatra pumpál vizet, majd ha nincs szél, akkor a vizet leengedik és az működtet egy vízerőművet. Amikor sok áramot termel bármely erőmű, akkor a felesleget eltárolják, nem? Paksnál is szokott lenni termelési hiba, akkor hová megy az áram vagy honnan pótolják? Ezek a hibák a rendszerből adódnak, mivel még nem építették ki teljes körűen, ettől még a nap és szélenergia nem rossz.
Az ide kommentelők között túl sok az aki azt gondolja, ez valami zöld lobbi, ami a klímaváltozást sulykolja. Nem, ez nem igaz, ez a nácik (Trump, O1G, Bolsanaro) narratívája. Arra kell gondolni, hogy az eddigi életformánk a rossz, és az új élet bizony költségesebb lesz. Be kell látni, hogy az átállás drága lesz, de ha nem lépjük meg, akkor háborúk fognak kitörni a vízhiány és energiahiány miatt. Összébb kell húzni magunkat, mivel a Földön már így is túl sok az ember és csökkenteni kell a pénz szerepét is. Ez nem kommunizmus, ez túlélési stratégia. Mert nem biztos, hogy egy globális háború után maradnak túlélők (Trump arra játszik, hogy ő majd túléli a bunkerben). De még sosem volt olyan világháború, ahol 8 milliárd ember vett részt, ennek végkifejlete kiszámíthatatlan.

chrisred 2019.08.28. 09:52:16

@BrianZ: A probléma az, hogy a minket körülvevő gazdasági rendszerek, és az ahhoz alkalmazkodó életmódunk egy XIX. századi közgazdasági doktrínán alapul, aminek a lényege, hogy a gazdaságot a szűkösség elve mozgatja - vagyis, hogy az előállított javakból nem jut mindenkinek, ezért az a logikus viselkedés, ha mindenki begyűjti magának, amit képes megszerezni, egyébként gazdasági hátrányba kerül. Ami az akkori technológiai feltételek mellett többé-kevésbé igaz is volt, de mára már régesrégen elavult szemlélet.

midnightcoder2 2019.08.28. 09:56:33

" nettó hülyeség volt mind a két cikk, hiszen a szél erejével lehet működtetni egy szivattyút, ami egy magaslatra pumpál vizet, majd ha nincs szél, akkor a vizet leengedik és az működtet egy vízerőművet."

Ezt hívják úgy, hogy szivattyús-tározós vízierõmû. Jó találmány, csak nem olcsó, legalábbis ha pár hónapnyi Paksot akarnál kiváltani vele (Pl. ha ki akarnád váltani napelemekkel télen is), ráadásul nem is mindenhol lehet ilyet csinálni.

midnightcoder2 2019.08.28. 09:57:27

@chrisred: Miért, szerinted mára az elõállított javakból mindenkinek jut ?

chrisred 2019.08.28. 10:03:02

@BrianZ: A lemondás az elérhető javak teljes mértékű kiélvezéséről a következő generációk érdekében az emberiség történelmében minden fejlődőképes közösség számára objektív társadalmi pozitívumnak számitott. Amelyik közösség nem vette figyelembe ezt az elvet, elkorcsosult és hanyatlani kezdett. A fogyasztói társadalom is ebben a cipőben jár, és sokkal könnyebb és kellemesebb azokat ellenségnek/titkos összeesküvésnek kikiáltani, akik felhívják erre a figyelmet, mint tudatosan lemondani az elérhető javakról.

chrisred 2019.08.28. 10:07:14

@midnightcoder2: Azokban az országokban, ahol a túlfogyasztás a jellemző, az számít kivételnek, aki nem tud (vagy megfelelő gondossággal és felelősségérzettel sem tudna) gondoskodni az életmódjának fenntartásához szükséges javak biztosításáról.

midnightcoder2 2019.08.28. 10:10:36

"Az ide kommentelők között túl sok az aki azt gondolja, ez valami zöld lobbi, ami a klímaváltozást sulykolja."

Van ilyen is, de a zöld lobbival alapvetõen nem ez a baj, hanem az, hogy ahelyett hogy a valódi problémák megoldásával foglalkozna, politikai tõkét próbál kovácsolni magának. A legtöbb látványos akció pont szart sem ér azon túl, hogy híveket toborozzanak maguknak.

midnightcoder2 2019.08.28. 10:11:30

@chrisred: Ezt magyarázd el az utcán megfagyott hajléktalannak.

chrisred 2019.08.28. 10:13:29

@midnightcoder2: Minden közéleti érdekcsoport annyit nyom a latban, amilyen mértékben fel tudja hívni a figyelmet az általa képviselt érdekek fontosságára.

midnightcoder2 2019.08.28. 10:13:34

@chrisred: "A lemondás az elérhető javak teljes mértékű kiélvezéséről a következő generációk érdekében az emberiség történelmében minden fejlődőképes közösség számára objektív társadalmi pozitívumnak számitott"

Akkor az emberiség történetében még nemigen volt fejlõdõképes közösség, kivéve talán pár indián törzset amik 10 000 év alatt sem fejlõdtek sehová, és az elsõ hódító telepes szitává lõtte õket.

chrisred 2019.08.28. 10:20:42

@midnightcoder2: A protestáns telepesek eszmei felfogása az egyik legszemléletesebb példa arra, amit írtam.

szepipiktor 2019.08.28. 11:21:24

Végre!
Végre kimondta egy egyenesgerincű blogger az igazságot!
Hogy MINDENÉRT azok a rohadt kapitalisták, az imperialisták, a mocskos bankárok a felelősek!
Akik galád módon károsítják a levegőt, hogy elnyomhassák a szegény munkásokat, parasztokat.
A rohadt imperialisták ölik a bálnákat, hogy ehessenek, kereskedhessenek, tehát jogos a grínpísz Vörös Brigádok-ra emlékeztető fellépése - a kisemberek ellen.
Az aktivistáknak kedves Kína bármit tehet és az Amazonas sem kizárólag Brazília, de az emlékezetünk óta rendszeres erdőtüzek (nem csak az Amazonasban!) és egy önálló állam gazdasági érdeke, az útépítés, termőterületek kialakítása (mert az egyébként emlegetett szegény csóró népnek ennie is kell, de ételt az aktivisták ugye most sem adnak), elég ahhoz, hogy csak Brazíliát támadják.
Ja... Mert jobboldali, antibalos elnöke van!
.
Ma a világra a legnagyobb veszélyt az aktivista mozgalmak jelentik, ezek ma már kizárólag támogatott, hálózatba szerveződött politikai hátterű szervezetek. És nyíltan vállalják, hogy a világrend megváltoztatása a céljuk, szerintük a mostani elavult, idejétmúlt, helyette jobb ez az Google és Facebook-alapú, nemtelen, genderfilozófiájú, kvótaelvű globalizált multikultis zagy!
Ahogy 1917-ben Leninék is az internacionalista világban gondolkodtak és a ifjúkommunista szabadcsapatok végezték az erőszakos hittérítést.
Ma szerencsére nincs az NGO-k mögött hadsereg, rendőrség.
De már megtámadnak erőműveket tizenévesek és nevetve mondják, ez az út a jövő, nekimenni a rendőröknek és erőszakkal elérni a célokat.
.
A környzetvédő aktivisták az egész halmaz alját jelentik, mert
- megoldást soha sehol nem mondanak
- minden esetben az adott problémában érintett emberek elpusztítása a céljuk
.
Jelzésértékű az Index címlapjára kikerült írás Tóth Gergely "tollából":
"A klímaháború után mire lehet még képes Bolsonaro?"
Nyíltan szélsőbalos, antikapitalista anyag, a szerző szépen átlépegeti a tényeket és mindent a fickó nyakába varr, még a dínók kihalását is, csak mert a fickó nem baloldali.
Sajnos ez a "zöld" Index rovatban jelent meg, igazolva, hogy a momentum/lmp hátterű zöldmozgalomnak semmi köze a környezetvédelemhez, nyílt ideológiai osztályharc.

steery 2019.08.28. 11:23:39

Ez egy reménytelen harc, amit már évtizedekkel ezelőtt elvesztettünk, de még csak észre sem vettük.
A mai napig nem jutott senki eszébe, hogy olyan törvényeket kéne hozni, amik alapból megtiltják az olyan termékek gyártását, forgalmazását, sőt megvételét (!), ami környezetszennyező és nem fenntartható módon lett előállítva (bárhol a világon), illetve ami nem 100%-osan újrahasznosítható és nem kötelezően visszavételezendő, azaz nem fizetnek érte (!) amikor visszaviszed oda (abba a boltba), ahonnan elhoztad. Ezt a fajta gazdaságot még ma is mindenki elképzelhetetlennek, meg lehetetlennek tartja, pedig nem az.
Ahogy a globális népességszabályozást is mindenki lehetetlenségnek tartja, hogy engedélyhez legyen kötve a szaporodás mindenki számára, ami nem alapjog és nem magánügy, hanem közügy. Pedig az ipar csak és kizárólag az emberek számára termel és szennyez. Tehát minél több az ember, annál nagyobb az életbenmaradásuk biztosítása során okozott környezeti kár is. Kevesebb ember = kevesebb probléma. Ehhez képest mit látunk? Ész nélküli túlszaporodást, óriási, haszontalan embertömegeket és a téma folyamatos ignorálását, noha nincs ennél fontosabb bajunk jelenleg.
Egy űrhajóban például, egy hosszú idejű űrutazás során nem is lehetne másképp élni. A Föld is egy űrhajó, aminek mi vagyunk az utasai. Ehhez képest nem így tekintünk rá. Pedig 1969 óta, mióta az első emberek visszanéztek a Holdról, csak és kizárólag így lenne szabad gondolkodnunk, szólnunk és cselekednünk.
Szóval ahogy már mondtam: ezt a harcot már évtizedekkel ezelőtt elvesztettük, sőt már az utóvédharcokat is. A szemünk láttára ég le az egész bolygó és hamvad el az életünk. Füstbe ment terv marad csupán a jövő, amitől megfosztjuk magunkat és az utódainkat is.

chrisred 2019.08.28. 11:43:33

@steery: Mindezt zanzásítva úgy lehet leképezni, hogy (mivel a kotongyártás nyilvánvalóan környezetszennyező), az utódnemzésre alkalmas személyek heteroszexuális aktusait kellene globálisan hatóságilag korlátozni. Minden férfinak két alkalom jut az életében, ossza be.

2019.08.28. 12:31:09

Minden nagy cég a környezetszennyezők pláne részvényesek tulajdona. A részvényes lehet bárki, egyszerű ember, de nyugdíj alap is. Minden részvényes célja, hogy a részvényei többet érjen, minden nyugdíj alapba befizető célja, hogy a nyugdíjalap jól gazdálkodjon a pénzével, így magasabb legyen nyugdíja. Ahogy minden ember egyre többet akar, egyre nagyobb fizetést, egyre több javat.
Ez a szüntelen növekedési kényszer, azaz a mohóság pörgeti a gazdaságot.
Egy részvénytársaság vezetésére óriási nyomás nehezedik a részvényesek felől, hogy növekedjen a profit, ezáltal a részvények értéke. A vezetőség mindent megtesz ennek érdekében, hiszen egyrészt ők maguk is részvényesek és extra juttatást kapnak a nagyobb nyereségből, másrészt a menedzsment repül először, ha több negyedéves adat is rossz a részvényesek szerint. Ez a kényszer okozza, hogy nem a környezetvédelem a fontos, hanem a negyedéves adatok a szentek, bármilyen áron. Minden, ami rontja a negyedéves adatokat, az kerülendő.
Tehát saját mohóságunk teszi tönkre a Földet és ez így is fog maradni, amíg mindenki egyre többre vágyik.

m54 2019.08.28. 20:30:57

@BrianZ: nettó hülyeségre egy másik topikból:

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2019.08.22. 13:05:38
@szamtan_mertan: Aha. Paks teljesítménye 2 GW. Vagyis számoljunk 100 méteres szintkülönbséggel, akkor másodpercenként 2000 m3 víznek kell átfolynia. Ez kb a Duna átlagos hozama. Vagyis két heti Paksot akarunk tárolni, akkor két hétig nem folyik tovább a Duna lefelé, majd két hétig áradás van. A tárolás. 7,2 millió köbméter óránként, két hét alatt 2,4 km3 víz. A Balaton 1,9 km3. Na szóval ezt hova is tennéd?

Innen: azaramara.blog.hu/2019/08/21/johetnek_az_ipari_meretu_akkumulatorpakkok

steery 2019.08.29. 11:32:28

@chrisred: A szex és a szaporodás két különböző dolog. Az emberiség sokat tett azért, hogy a két dolgot különválassza egymástól és uralhatóvá tegye a biológiai kényszert. Miután se az önmegtartóztatás, se a megszakított közösülés, se a homoszexualitás, se az egyházi szabályok ráerőltetése a népre nem jött be.

chrisred 2019.08.31. 06:56:07

@steery: Pontosan úgy, ahogy a népességszabályozás hatalmi úton történő erőszakolása sem megoldást, hanem még nagyobb problémákat hozott.

steery 2019.08.31. 11:59:34

@chrisred: Bármit csinálsz, az problémákkal jár. Bármit nem csinálsz, az is problémákkal jár. Olyan utat kell választani, ami nem vezet pusztulásba. A részleges pusztulás is jobb, mint a teljes pusztulás. A távoli jövőben bekövetkező pusztulás jobb, mint a közeli jövőben bekövetkező pusztulás, ami jobb, mint a jelenben bekövetkező pusztulás. De még ezen stratégiák sem biztos, hogy jók, mivel a jövőből mindig jelen lesz és a problémákat nem lehet a végtelenségig előretolni a jövőbe azzal, hogy majd később, mások bajlódjanak vele, nekünk most legyen jó.
süti beállítások módosítása