A röhögés mentheti meg a józanságunkat
2019. június 27. írta: Dián Ákos

A röhögés mentheti meg a józanságunkat

A magyar közélet egyre jobban hasonlít egy elkeseredett drámára, ahol a sok kicsi egymást öli az egy nagy helyett… Szinte megállás nélkül zajlik az ellenzéki pártok között egymás szalámizása, az érvek értelmüket versztik, egymás meggyőzése már-már lehetetetlen. Egyszóval tombol a politikai idiozizmus és rövidlátás. Pedig ez a fajta hülyeség egyszerűen legyőzhető lenne. Egy kis humorral.

Most persze biztos sokan megijednek: „Istenem, ezek a milleniumi fiatalok már megint kitaláltak valami világmegváltó hülyeséget…” Pedig a valóság azt mutatja, hogy a módszer működik. A vicc, a humor egy görbe tükör, amit saját magunk elé tartunk. Amin már sírni sem tudunk, azt kinevetjük, a saját nyomorunkból csinálunk viccet, mert ez az agyunk számára ez is egy védekezési mechanizmus. A  rossz érzéseik okozta stresszhelyzetet dühöngés helyett egy egy nagy röhögés formájában vezetjük le.

Ez talán elsőre hülyeségnek hangzik azoknak, akik nem az online tér hétköznapi valóságában élnek (ellentétben velem), de a meme-ek igenis működnek. A memekultúra egy sajátos belső mechanizmussal működik, melynek kielemzése igen nehéz. Már csak azért is mert a humora furcsa, polgárpukkasztó és napról napra változik. 

The Celts did nothing wrong from r/dankmemes

Pedig ezt meg kell tenni, hiszen a mémek már nem csak külföldön játszanak hatalmas szerepet egy ország politikai életében, hanem itthon is. A két legnagyobb (önfenntartó) politikai Facebook mémcsoport itthon az “Illiberal memes” és a “Hideous Hungarian Memes” tökéletes görbe tükre mai társadalmunk elrontott döntéseinek. Legyen szó 2006 forró őszéről, a NER-oligarchák villámgyors meggazdagodásáról, a DK négy EP-mandátumáról, a Momentum lehetőségeiről – ezekben a csoportokban bármi téma lehet, ami az embereket érdekli. Sokáig mindkettőnek aktív tagja voltam, és ma is megosztok néha saját gyártású mémeket, de ma már inkább élvezem más csoporttagok munkáját. 

Ráadásul ez a két csoport (mivel a tagság és a célközönség is nagyjából lefedi egymást) nem hogy gyengíti, hanem erősíti egymást. Politikai diskurzusok alakulnak ki posztok alatt, és ami a legérdekesebb: a beszélgetések sosem válnak toxikussá. Ha mégis, valaki bedob egy mémet és újra kulturált mederbe terelődik a beszélgetés. 

És ez nem csak csoporton belül működik. Az elmúlt időszakban megfigyeltem, hogy politikai beszélgetések alatt, egy görbetükröt tartó meme után a kedélyek lehiggadnak. Mint például ez:

Közzétette: Illiberal memes – 2019. június 25., kedd

Ez két dologban segít: egyrészt a helyzet(ünk) abszurditását segít megmutatni: azt, hogy mennyire eltávolodtunk a normalitástól, és azt, hogy elkezdjünk gondolkodni és kérdéseket feltenni arról, hogy vajon biztos, hogy nekünk van igazunk?

És ezt az egyik kedvenc ilyen mememmel szeretném bemutattni:

61545607_10156052222337821_7882705391342059520_n.jpg

Ebben minden egyben van, ami a mai politikai belharc, minden keserédes vigyorral, nevetéssel együtt is. Igaz, mégis, teljesen más perspektívába állítja a jelenlegi helyzetet. És ezt nem csak én vettem észre. De ezzel az egyértelmű hülyeségeket is ki tudjuk szűrni. Hány ember hiszi el még mindig azt, hogy “Soros”? A kutatások szerint már a fideszesek szerint is csak egy vicc az egész. Mindez részben betudható a túltolt kampánynak, részben pedig annak a rengeteg mémnek, amikből  a Momentum kifejezetten sokat használt fel az EP kampány alatt, akárcsak Gyurcsány és a DK. Szóval a meme már nem csak szórakozás, hanem a politika egy új kommunikációs formája is.

Persze, erre lehetne azt mondani, hogy ez mitől más, mint Hofi vagy Bödőcs? De ha jobban megnézzük, a mémek fejlődnek, egymásra építenek, bárki által generálhatók, és szó szerint bármiből. A humor forrása itt az abszurd és az ismeretlen találkozása, ami gondolkodásra sarkall, nem pedig a csattanó, ami után keserédesen ballagunk haza egy standup elődadásról. És ez fontos különbség, hiszen az egyik egy passzív, míg a másik aktív cselekedet. A mémkreálás mindenki feladata, és mindenki eszköze arra, hogy a propaganda őrültségei ellen harcoljon.

A bejegyzés trackback címe:

https://minden-lanc.blog.hu/api/trackback/id/tr9914913562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koller Hanna 2019.08.11. 20:09:50

Mennyire igaz!
Bár én Bödőcsöt is szeretem nézni (mondjuk apukám ezt nem igazán tolerálja, de nem érdekel), de az tény hogy a mémek kreálása a legnagyobb politikai fegyver a kezünkben.
süti beállítások módosítása