Ellenzék: ugyanazok, csak más arányban
2019. június 05. írta: Dián Ákos

Ellenzék: ugyanazok, csak más arányban

Az ellenzék nem gyarapodott. Ez az EP választás legfontosabb tanulsága. Persze, a DK által elért eredmény engem is meglepett, a Momentumé meg pláne, de mindez nem a Fidesztől elvett szavazatok voltak. Ugyanazok és ugyanannyian ülnek a langyos sárban, csak most más arányban.

thumbnail_2.jpeg

 

Az ellenzék nem tudott széles közben népszerű víziót felmutatni. A Momentum “EU-s pénzt ne lopjanak többet” és a DK “Európai Egyesült Államok” jelmondatai keservesen kevesek, és mégis, valahogy jobbak voltak, mint minden más. Mármint az ellenzéki szavazók szemében. A lényeg ugyanis az, hogy a DK az MSZP-P-től vette el a szavazatokat, a Momentum megölte a (már félhalott) LMP-t és Jobbikot, amik a fiatalok számára eddig a legvonzóbb pártoknak tűntek, de most elbuktak.

Ebből az egyenletből kétségtelenül a legérdekesebb a DK-MSZP ellentét.

A dolgok jelenlegi állása szerint a magukat baloldalinak nevező pártok (MSZP; Párbeszéd; DK) szavazói viszonylag fixek. Ezért aztán ezek a politikai alakulatok ugyanazokért az emberekért harcolnak. Nem a bizonytalanokért, hanem a „baloldali választókért”. Csakhogy a probléma az, hogy a DK egy liberális párt, míg az MSZP identitásválságban van, a Párbeszéd meg túl kicsi és ismeretlen párt ahhoz, hogy meg lehessen állapítani az értékeit (én zöld/szociáldemokratának tartom őket, de nem eléggé egyértelműek az üzeneteik). A baloldal – legalábbis itthon – nem a konkrét értékeket és elveket helyezi középpontba, hanem egyfajta homályos baloldali életérzést kínál politikai termékként. Ami azért gond, mert a legtöbb ember nem határozza meg magát semmilyen ideológia alapján (ami köszönhető a felszínes politológiai tudásunknak). Így, maradnak azok, akik azt mondják, hogy „én baloldali vagyok”. Ez egy szűk csoport, ami nem fog egyik pillanatról a másikra gyarapodni, csak ha a választók egyértelmű üzenteket kapnak. Ugyanis van egy hatalmas, minimum 30 százalékos bizonytalan tábor, akikre bármelyik párt pályázhat. Viszont ehhez nem a Fidesz által meghonosított egyszerű és buta hívószavakat kell mantrázni, hanem először is ügyeket kell felkarolni, majd széles körben népszerű társadalmi víziót kell adni. Csak így alakítható ki a bizonytalanokban markáns politikai identitás.

A másik átrendeződés a mikro/makro pártoknál látható. A Jobbik szakadása, belső válsága jól megmutatkozott az EP választásokon. Az LMP Szél Bernadett és Hadházy Ákos távozása után nem tudta, mit is kezdjen magával, így a lehető legrosszabb utat választotta: nem csináltak semmit, csak felírták a plakátjaikra, hogy „zöld” – ami édeskevésnek bizonyult. Az így keletkező politikai űrt használta ki a Momentum, amiből persze az is következik, hogy remek eredményük nem annyira a politikájuknak, hanem a pillanatnyi helyzetnek köszönhetik. Nem volt sikeres a kampányuk, csak a brandjük, az “alternatív, fiatalok pártja”. Ez volt szerintem az, ami megmentette őket a megsemmisüléstől, de a probléma náluk is ugyanaz, mint a többi pártnál.

Mindez azt jelenti, hogy az EP-választás eredményének az ellenzék megerősödött pártjai sem örvendezhetnek. Elért eredményük ugyanis nem olyan politikai innováció következménye, ami közelebb vinne az Orbánizmus megszüntetéséhez. A DK és a Momentum választói eddig is az ellenzéki csapatban voltak, nekik örülni politikai rövidlátásra utal. Az ellenzék problémája maradt a régi: fogalmuk sincs, hogy kiket és hogyan kéne megszólítani.

Egy centit sem haladtak előbbre.

A bejegyzés trackback címe:

https://minden-lanc.blog.hu/api/trackback/id/tr7314879952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.05. 15:38:04

A nép nem akar ballib országrontást ismét. Csak azt akaró kisebbség pártjai közt történt helyezkedés.

Dián Ákos 2019.06.05. 21:58:03

@MAXVAL bircaman közíró: Akkor ki szavaznak rájuk? Csak nem emebrek, akik egyben magyarok is, és részesei a magyar népnek?
Felejtsük már el ezt a többség/kissebség logikát, egy kormánynak mindig szolgálnia kell azokat (is), akik nem rájuk szavaztak. A demokrácia alapelve a kompromisszum, de 2/3-os többséggel nem kell kompromisszumot kötni.
süti beállítások módosítása