A propaganda drogja
2019. április 18. írta: Dián Ákos

A propaganda drogja

Megígértem magamnak, hogy Nagy Blankáról nem írok. No, nem azért, mert nem lenne miről, hanem mert ő nem csak egy fiatal lány, hanem egy generáció szimbóluma lett a politikai fegyvertárban. Ezért járatják le és próbálják ráhúzni a fiatalok minden negatív jelzőjét (is).

sny08035.jpg

A legújabb sztori azonban nálam is kiverte a biztosítékot. Láthattuk már hazugságok tömkelegét sajtóperekkel és helyreigazításokkal. Ez a mai médiahelyzet. A hazugságok tengerében könnyű elveszni, ha korlátlan állami erőforrásokkal manipulálják a hírfogyasztókat. Ez a megtévesztés olyan, mint a kábítószer, amire a politikai hazugságba csomagolt meggyőzéssel szoktatják rá az embereket. Ha pedig már kialakult a fideszes hitvilág, miért is kérdőjelezné meg az egyszeri kormánypárti szavazó, hogy az amúgy személyes adatnak minősülő (amúgy hazug) osztályzatokat úgy közöl a kormánymédia, mintha Blankáé lenne? A válasz egyszerű: mert az illetőben összedőlne minden, amiben eddig hitt. Vagy legalábbis egy része. Függője lett a a kormánysajtó hazugságának, az egója is részben ebből építkezik, és itt nincs elvonó, nincs rehab.

És a politikailag motivált hamis hír olyan drog, amire a díler is szép lassan rászokik. Nem is tehet mást, hisz különben be kellene magának vallania, hogy hazudik. Ez pedig ugye nem fér bele a “jobboldali morális fölénnyel” megtámogatott énképbe. Így aztán a mentális mákonyt előállító maga is fogyasztó lesz.

“Még egy Junckerezést, még egy Sorosozást, még egy migráncsozást, még egy szaftos Blankás sztorit” - gondolhatja, és mint a függő, mindent megtesz az adagért.

Csak még egy kicsit nagyobb dózis, hogy olyan legyen, mint elsőre… Aztán úgy jár, mint Oláh Gellért, akinek megvolt az a bizonyos aranylövés.

A Pesti Srácok fotósa is valami hasonló elvonási tüneteket produkálhatott, hiszen nem volt neki elég, hogy a Gyurcsányozáshoz szállíthatta a fotós alapanyagot, hanem még be is fotózott Blanka szoknyája alá. A központilag föléje tartott politikai védőernyő még ezt az undorító, szexista mentalitást is elfogadhatóvá tette számára.

A Blanka szoknyája alá fotózó Pilhál Tamást kábé ugyanaz az érzés kaphatta el, mint néhány éve László Petrát, aki operatőrként felrúgott egy gyermekével futó menekültet: a hatalom dehumanizáló ideológiájából felmentést gyúrt össze magának. Mert “ezek” ellenségek. “Ezekkel” bármit meg lehet tenni, mert megérdemlik.

Ezért tudott úgy nézni egy fiatal lányra, mint egy darab húsra, ezért tudta kétely és bűntudat nélkül megszégyeníteni a diáklányt és kirakni a képet a Facebookra. Kellett a fensőbbséges egót egyben tartó kormányzati kábítószer a függőnek…

Új és némileg meglepő fejleménynek tűnhet, hogy Blanka válaszának hatására a kormánypropagandista átértékelte tettét és bocsánatot kért. Ám ez csak a látszat. Nem az elveit adta fel, de még nem is szégyelli magát. Ez gúnnyal átitatott soraiból világosan kiolvasható. Csupán belátta, hogy olyan nagy adag mocskot merített, ami visszafröccsent rá. Annyira, hogy azt már a saját, fensőbbséges egójába sem tudta beilleszteni. Éppen azért követte meg Blankát, hogy utána tovább gyalázhassa!

Sokan gondolhatják, hogy ez már a legalja. Pedig pontosan tudjuk, hogy van lejjebb. Pócs János romaégető videója, az MTA ellehetetlenítése, vagy Nikola Gruevski ügye mind egy ilyen “ennél nincs lejjebb” kategória volt. És mégis: a fideszes világ hetente mutatja meg a morális gátlástalanság újabb és újabb mélységeit.

Nagy kérdés, hogy ezek az ügyek vajon miért nem verik ki széles tömegeknél a biztosítékot? Miért tűrik el emberek milliói, hogy nyíltan hazudjanak nekik, hülyének nézzék őket, vagy épp az orruk előtt rúgják fel az alapvető emberi normákat? Úgy vélem, ennek bizony köze van ahhoz, hogy a Fidesz immár 9 éve fenn tudja tartani az “elmúlt nyócév” érzését.

Túl nagy adagban nyomják nekünk az ideológiai kábítószert. Túl sok hamis ingert kapunk a nap minden percében. Van, aki boldogan fogyasztja, a többiek pedig automatikusan védekeznek ez ellen: bezárkóznak, hárítanak és felmentést keresnek. A hatalom és dílerei pontosan ismerik ezt a mechanizmust és vissza is élnek vele. Ezért pörög folyamatosan harci lázban a magyar társadalom egyik fele és ezért kába a nagy többség. Ezért nem érdekel már Paks 2, a CEU, a Fidesz néppárti tagsága és a sok egyéb botrány.

Olyan ez, mint amikor a drogos látja jönni a vonatot, talán fel is fogja, hogy közeledik felé, csak azt nem, hogy ő a sínen áll.

Kedves olvasó, a vágány mellett kérem, vigyázzon.

A bejegyzés trackback címe:

https://minden-lanc.blog.hu/api/trackback/id/tr3114773366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dián Ákos 2019.04.18. 13:41:43

@MAXVAL bircaman közíró: Csak kár, hogy nem erről szól a cikk... Szövegértésen van még mit gyakorloni

Békés Gáspár 2019.04.18. 13:58:12

@MAXVAL bircaman közíró: Te a krokodilozó függő kategória vagy. Nem tudom, hogyan nem emésztett még el.
süti beállítások módosítása