Amikor bajban van a Fidesz
2019. február 07. írta: Dián Ákos

Amikor bajban van a Fidesz

Bár most vasárnap lesz egy összellenzéki demonstráció, az első igazán nagy tüntetéshullám véget ért. Azért írom, hogy első, mert nem kell aggódni, ez a tömeg, amely kint volt hetekig az utcán, nem fog eltűnni. Sőt. Azzal, hogy vidékre is eljutott a tüntetés, csak megerősítette azt a hitet, hogy itt valami elkezdődött.

thumbnail.jpeg

Persze, nem azt mondom, hogy viszlát Fidesz, ennyi volt. De tény, hogy az állampárt alól mintha elkezdett volna kicsúszni a talaj. Erről több médium is írt már kitűnő cikkeket, és úgy tűnik, hogy az a várfal, amit a Fidesz felállított, most mintha megrepedt volna. A kommunikációjukon egyre több a rés. Hogy mást ne mondjak, a fideszes médiaholding elnöke először a sárga földig gyalázta a saját médiumait, majd lemondott. Ez egyáltalán nem a rendszer stabilitásáról árulkodik, ami nekünk - az igazságosabb és élhetőbb Magyarország reményében hívők számára - jó hír.

Most úgy néz ki, hogy a fideszesek sem tudják, mit kéne lépniük, hogy kezdeményező pozícióban maradjanak.

És ne higgyük, hogy ezek nem a saját eredményeink, hiszen fontos az a mérföldkő, amit az elégedetlen tömeg elért a tüntetések, útlezárások és itt-ott sztrájkok által.

Amikor egy korábbi írásomban Gyurcsány egykori bukását elemeztem, két fontos dologra tértem ki. Az egyik ilyen tényező a politikai nyomásgyakorlás volt. Ne feledjük, hogy ma ugyanannyi bizonytalan szavazó van, mint kormánypárti, és ebbe még nincs beleszámolva az ellenzéki támogatottság. Igaz ez nem fele-fele arányú, mint 2006-ban volt, ennél sokkal fragmentáltabb a helyzet.

A statisztikák szerint azonban van okunk a bizakodásra. A kormánypárt 3 hónap alatt félmillió biztos szavazót veszített, és ezek most nagy valószínűséggel mind a bizonytalan, vagyis a meggyőzhető táborban kóvályognak. Most a kérdés az: mi lesz, miután elkezdődik a parlament tavaszi ülésszaka? Az ellenzéknek láthatóan van miből építkeznie, ugyanis a túlóratörvény elleni tüntetések megtették a hatásukat, és a Fidesztől komoly szavazóbázis morzsolódott le.

Most vagyunk ott, amikor az első hullám már mögöttünk, de a második hullám még előttünk van.

Hogy mi lesz ez a második hullám, azt csak sejteni lehet. Én a legnagyobb esélyt egy külső hatásban, például egy gazdasági hullámvölgyben látom. És ez nem csak egy informatikusnak tanuló amatőr fotós blogger írásos képzelgése, ezt maga a Magyar Nemzeti Bank elnöke mondta ki. És ne higgyük azt, hogy a Fideszben ezt nem tudják nagyon jól. Sorost, mint a spekuláns démont már annyira túljáratták, hogy újra elő kellett venni a pozitívabb „Magyarország jobban teljesít” szlogent (ami persze ordas nagy baromság, hiszen az EU-s pénzek nélkül a bányabéka hátsója lenne az ország kalapja). A gazdasági növekedés megállt, de nem csak itthon, hanem egész Európában lelassult.

Ha ez a forgatókönyv bekövetkezik, nyugodtan kijelenthetjük, hogy ide a Sorosozás már nem lesz elég. Már csak azért sem, mert az emberek tényleg szarabbul fognak élni. A középosztály, a tanult és értelmiségi réteg nem tudja megengedni azt az életszínvonalat, amihez eddig hozzászokott. Sokan ábrándulnak ki a regnáló hatalomból és ha ez bekövetkezik, az ellenzéknek készen kell erre állnia. Tervekkel, stratégiákkal, komplett stábokkal, akikkel a lehető leghamarabb el tudják kezdeni a népszerűségszerzést. Ezzel kiújulhatnak az új-baloldal lehetőségei.

A külső hatás érvényesülése mellett a másik forgatókönyv a saját erőfeszítések folytatása. Ilyen például a helyben cselekvés. És ez most nem azt jelenti, hogy fessünk mindenhova O1G-t (bár jó érzés látni ezt is), hanem keressünk helyi ügyeket. Lépjünk be szakszervezetbe vagy pártokba, civil szervezetekbe. Legyünk olyanok, mint a bajai lángosozó, aki minden támadás és lejáratási próbálkozás ellenére kiállt az igazáért még akkor is, ha emiatt coming outolnia is kellett. Ilyen egy igazi bátor ember. Ilyen egy igazi, megalkuvást nem tűrő ellenálló, akit nem lehet sem fenyegetni, sem megfélemlíteni.

A bajai lángosozó példája legalább annyira fenyegető a Fidesz számára, mint egy százezres tüntetés a Kossuth téren.

Most tehát ez a két út áll előttünk. Az első nem (csak) rajtunk múlik, a második igen. Mindkettő nehéz a maga módján, a Fidesz ugyanis nem fog csak úgy az egyik pillanatról a másikra összeomlani. A rendszernek egyelőre még vannak pótolható és felejthető alkatrészei, akik Orbán nélkül senkik, Aki pedig Orbán nélkül akar valaki lenni, mint Lázár János, azt szépen félreállítják. De már ilyenek is vannak, akik csak a megfelelő pillanatot várják, és ha reccsen a gépezet, ők ott lesznek, hogy belülről feszítsék. Na nem azért, hogy nekünk segítsenek, hanem mert a hatalmat akarják, elvtelenül és gátlástalanul. De ettől még rájuk is lehet számítani. És ez is egy esély.

Borítókép csak illusztráció, fotó: Dián Ákos; December 21.; Budai Vár

A bejegyzés trackback címe:

https://minden-lanc.blog.hu/api/trackback/id/tr6514612346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.07. 08:14:27

Álombuborékban élsz. Képzelem amint Zorbán retteg a homoklángosostól...
süti beállítások módosítása