December 12.-e igazi tétje
2018. december 13. írta: Dián Ákos

December 12.-e igazi tétje

avagy, Az ellenzék megtalálta az útját

Csalások, botrányok, tüntetések, demonstrációk. Ez jellemezte 2018. december 12-ét, és úgy tűnik: az ellenzéknek végre sikerült egy témában megtalálnia a saját hangját. Amely kellően erős ahhoz, hogy a hatalom is meghallja.

Ez pedig a munkavállalók és a demokrácia védelme. Sok időbe telt, de csak sikerült. Sokaknak mondtam már, sok helyen, baráti körben és nyílt utcafórumokon is, hogy az ellenzéki politizálás legnagyobb gondja, az hogy nem tud valódi, húsbavágó témát találni, és nincs aktivista bázisuk. Ha meg van, akkor sem használják hatékonyan (ugye MSZP?), valamint az, hogy fogalmuk sincs, hogy mit akarnak: ellenállást, vagy egyezkedést?December 12-én viszont két legyet ütöttek egy csapásra. Tematizáltak, mozgósítottak (ne feledjük, hogy hétközben az MSZP-nek már voltak útlezáró demonstrációi) és végre eldöntötték, hogy mit akarnak. Ellenállni. Ez azért is fontos, mert ezzel egy újabb lépéssel közelebb jutottunk a teljesen szétaprózódott ellenzék újraegyesítéséhez. A tüntetés(ek) 12 óra óta tart(anak) és még most is van tűz és lendület, pedig amikor ezeket a sorokat írom, már elmúlt este 8 óra. Ez komoly elszántságra utal, amit főleg a düh és elégedetlenség hajt. És ez tökéletesen érthető is.

sny04552.jpg

A December 8.-ai tüntetésen a fiatalok voltak akik a legjobban skandáltak.

Kép: Dián Ákos

A 400 óra túlmunka egy elfáradt, egzisztenciálisan kizsigerelt magyar munkás számára egyenlő a teljes kizsákmányolással, mind fizikailag, mind mentálisan. Ráadásul úgy, hogy az ezért járó pénzt jó eséllyel majd csak három év múlva kapja meg. Ez világos és érthető helyzet. Nincs rajta mit magyarázni. Ezt még azokon a kistelepüléseken, munkalehetőségben nem túl gazdag területeken élő emberekhez is eljut, akik ma már csak Mészáros Lőrinc lapjaiból meg a többi fideszes médiából jut hozzá a világ híreihez. Igen, pont ott, ahol a Fidesz a legerősebb. Ráadásul a felmérések szerint még a saját szavazóik körében sem népszerű az ötlet. Adódik a kérdés: akkor miért kockáztatják meg az össznépi felháborodást és tüntetéseket? Miért fontos ez annyira nekik, hogy megérje nekik a Parlament házszabályzatát is felrúgni, a kártyás szavazórendszert is megbuherálni, csak hogy ezeket a törvényeket elfogadják? (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ez utóbbi miatt a szavazás érvényessége erősen megkérdőjelezhető, de ez a tény a kormánypártokat persze nem hatja meg.)

A hivatalos állampárti magyarázat az, hogy „nem kötelező, csak beleegyezés után lehet 400 óra túlmunka”. Aha. Na persze.

Csakhogy ezek a valódi munkahelyet soha nem látott fideszesek csak azt felejtették el, hogy egy munkahelyen nem így megy. Pláne ahol még szakszervezet és kollektív szerződés sincs. Ott a főnök van hatalmi pozícióban, nincsen alkura lehetőség.

Mutassanak már egy melóst, aki megkockáztatja a kirúgást, csak mert a jogi lehetősége megvan az alkura? Nem hinném, hogy sok ilyen lenne. És ez az, amit a jobboldal nem ért. Hogy a jog nem jelent semmit, amíg azt nem tudod lehetőségre váltani. Vagyis hát értik, de magas ívben tesznek rá. Mert az elmúlt nyolc évben megszokták, hogy itt mindenkivel bármit megtehetnek.

De van egy sokkal szomorúbb oldala is a törvénynek, ami társadalmi léptékű kérdéseket vet fel. Milyen lesz a családok élete egy hatnapos munkahéten, vagy napi 10-12 óra munka mellett? Belegondoltak a nemrég még a vasárnap családi szentségéért aggódó KDNP-sek, hogy a szülők még ennyit se fognak tudni foglalkozni a gyermekeikkel, mint eddig? Hogyan nevelkedik fel a következő generáció?

Oké, a német autógyárak viszont jól járnak, az tény. Azok az autógyártók, akik amint lehet, cseréltetik is le a munkaerőt, robotokra, automatizált gépekre, mesterséges intelligenciákra.

Egy cégnek jobban megéri a gép, ami nem sztrájkol, nem kér fizetés emelést, nem fárad el, pontos és 0-24 órában teszi a dolgát.

Az ember nem ilyen és emiatt kevésbé hatékony munkaerő. A gépet egyszer kell kifizetni és termel, nem kell neki sok-sok fizetést adni, csak az áramot fizetni, meg karbantartani.

Mindez persze nem feltétlen tragédia, hiszen a világ a fejlődés irányába mozog. Sokan azt mondják, hogy ha nem lesznek gyári melósok, majd lesznek új munkák. Olyanok, amik ma még talán nem is léteznek. És ez igaz Európában, de ez itt Abszurdisztán! Mert ez egy olyan ország, ahol szándékosan lebutítják az oktatást, hogy könnyen manipulálható tömegeket hozzanak létre! Ahelyett, hogy az állam előkészítené a lehető legjobb átképzési rendszert, inkább függőségi helyzetbe próbálja kényszeríteni a jövő generációit. Ilyen az, amikor egy párt számára az ország jövőjénél sokkal fontosabb a hatalom.

A bejegyzés trackback címe:

https://minden-lanc.blog.hu/api/trackback/id/tr5214476228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mdavid89 · http://iranynewyork.hu 2018.12.13. 11:28:41

Azért az MSZP-t ne tekintsük valódi ellenzéknek, többször játszanak a Fidesznek, mint ellene. Jó volt látni a közös ellenzéki fellépést a Parlamentben, de ezek a pártok ettől még súlytalanok, egy-két erős karaktert leszámítva kábé annyit érnek, mintha ott sem lennének. Ennél sokkal fontosabb és messze hitelesebb az a civil erő, ami megmutatkozott a tüntetéseken.

rallus 2018.12.13. 11:39:38

Végre láttuk, hogy a fizetett túlóra lehetőségétől felháborodott munkástömegek tiltakoztak éjjel a Kossuth téren! Konspirációs okokból egyenlőre csontgyenge , kockázat mentes balhéra vágyó kulturált hordának álcázták magukat, de ha Vadai és Bangóné a mozgásában akadályozott Simon Gábor helyett az élükre áll, akkor egy újabb Éhségmenetre is kaphatóak!

Mdavid89 · http://iranynewyork.hu 2018.12.13. 11:43:49

@rallus: Ez a szándékos félreértése annak, ami történik. Plusz a felesleges cinizmus. Ha túlóratörvényről ez a véleményed, mit szólsz a különbíróságok ügyéhez? Amiatt is sokan kint voltak tegnap.

nemecsekerno_007 2018.12.13. 11:44:59

Az ellenzék az utolsó minimális hitelét játsza el most, szokás szerint felhasználva az embereket saját céljaira. Azzal egyébként tisztában vagytok, hogy az ország gazdasági alapját támadjátok?!?!! Ez itt senkinek se érdeke, főleg az átlag dolgozónak nem.

Mdavid89 · http://iranynewyork.hu 2018.12.13. 11:49:23

@nemecsekerno_007: Az az ország gazdasági alapja a kifacsarható gyári munkás lenne? Szomorú jövőkép.

Az ugye megvan, hogy annak a gyártósori munkának, amire az ország épp berendezkedik jó, ha még egy évtizede van? Nem mondom, hogy jó dolog a robotizáció, mert pont nem az, de ettől még ez a jövő.

konrada 2018.12.13. 11:55:11

...hát ahol a főnök olyan nagy úr, ott pláne nem játszik a túlóraszám emelése, mert vagy puszira tartja bent az embereket, vagy zsebbe fizetéssel.

Ugyanis most az országos átlag dolgozónként heti 1 óra sincs (2%-a az összes munkaórának) az eddig engedélyezett 5 óra helyett.
...de ezt azért csak szódával higgyük el. Ez a +150 óra inkább csak azokat érinti, akiknek eddig a 250 óráját is rendesen béresítették, azok meg tudják, mit vállalnak ezzel a heti +3 órával be.

Nem véletlen hogy nem ők voltak kint a tüntetésen, hanem olyanok, akik teljesen fogalmatlanok ebben a z ügyben, de kapaszkodnak bele, hátha ettől majd buknak a patásék...

konrada 2018.12.13. 12:03:23

@Mdavid89:
...akkor írd le a saját változatod a külön(közigazgatási) bíróságról, hogy értsük az álláspontodat.

conchita wurst 2018.12.13. 12:08:57

summa summarum, az ellenzek megint hazudozik a tulorakrol

mint legutobb a rendorok tulorairol, de hat a demens tamogatoiknak az mar kiment a fejebol

conchita wurst 2018.12.13. 12:16:19

@Mdavid89: "Az ugye megvan, hogy annak a gyártósori munkának, amire az ország épp berendezkedik jó, ha még egy évtizede van?"

ehhez kepest Trump is visszaiparositja amerikat

Gandosz 2018.12.13. 12:19:12

"a német autógyárak viszont jól járnak"

Német autógyárakban 15 ezer ember dolgozik mindösszesen.
Van néhány segghülye kaka, aki a botránypolitizálásban érdekelt, néhány száz főre becsülöm összlétszámukat.

nemecsekerno_007 2018.12.13. 12:27:30

@Mdavid89: Robotizáció, a kulcsszó.

- Azért tolják ezt már évek óta, mert el akarják adni nekünk, ez szimpla sales-es duma
- A leggazdagabb 10% (világszinten) befektet, mert muszáj neki mivel a pénz az csak papír egyébként
- és mivel befektet robotikába, mesterséges intelligenciába, önvezető autóba, ezt nyílván el akarják adni, hogy aztán kereshessenek rajta.
- az, hogy ebből az egészből mi lesz, azt nem tudjuk, valszeg valami állami beavatkozás kell, mert ahogy ezt a piac intézi az nem igazán jó...
- ha ugyanazoknál halmozódnak fel az erőforrások, termelő kapacitások mint eddig, akkor semmi nem fog változni.
- az még külön szép a történetben, hogy fingunk sincs róla ez mikor történik meg 10-20-30 év
- amúgy meg ha elvesztik az emberek a munkájukat a robotok miatt, akkor ki a f@szom fogja megvásárolni a termékeket amiket a robotok csináltak??!!
- vagy bejön a kötelező alapjövedelem v. mi?
- az is gyönyörű történet, hogy a gazdag világban önvezető autót, meg robotokat fejlesztenek, a világ nagyobbik részén meg nincs normális ivóvíz.
- aztán megindul a népvándorlás és jön az amit már mi is tapasztaltunk Európában.
- Valahogy rá kéne venni a leggazdagabb 10%-ot, hogy költsenek inkább a harmadik világ élhetőbbé tételére, adjanak át technológiát, hogy az ott élők legalább az alapvető szükségleteiket ki tudják elégíteni.
- Ez nem lesz egyszerű...

röf 2018.12.13. 13:04:27

"Úgy tűnik, az ellenzék végre megtalálta a saját hangját."
Egyetértek.
Szerintem is ez a hibbant-ostoba-csürhe mentalitás a jobb sorsra érdemes mai ellenzékünk valódi hangja és arca.
Egyébként egytől egyig hazudtok erről a törvényről.
És ezen hazugság védőernyője alatt nekiálltatok összebarmolni a parlamentet és környékét.

Sexual Harassment Panda 2018.12.13. 13:46:48

@maxval balcán bircaman: Te kb mindenből erre a következtetésre jutsz:)

conchita wurst 2018.12.13. 14:12:55

"A liberálisok előhúzták a mellényzsebükben lapuló jolly jokert, megírták, hogy a párizsi tüntetéseket maga Putyin szervezi.
A párizsi nemzetbiztonság azt állítja, hogy az oroszok befolyásolják a sárgamellényes tüntetéseket. Macron ebben a kérdésben semmiképp sem kezdő, hiszen már a kampányban is azt állította, hogy Putyin személyesen avatkozik be a választásokba."

Namir 2018.12.13. 16:38:32

Úgy tűnik, de nem.

Ötlettelen politikusok a parlamentben, unatkozó fiatalok randalírozása az utcán.

**********
Utóbbiaknak fogalma sincs mi a diktatúra, és hogy a félmilliós nettó fizetésük százezrekkel lenne kevesebb a szocik alatt.

Esztelenül tüntetnek a túlóra miatt miközben soha nem túlóráztak, és az 500 forintos netadó miatt száz-két-háromszázezres telefonokkal világítva hozzá.
süti beállítások módosítása