A diákok forradalma
2018. november 15. írta: Dián Ákos

A diákok forradalma

2018. november 14. szerda van. Az egyetemek sztrájkot hirdettek, tiltakozásként a kormány elviselhetetlen oktatáspolitikája ellen. Nem ez az első ilyen megmozdulás. Még az év elején főleg a középiskolások tüntettek háromszor is az elviselhetetlen óraszámok és a tanárhiány miatt, a szabad tanulásért. Előtte a CEU mellett kiálló tüntetéseken mutatta meg a fiatalság, hogy nem hagyja tönkretenni sem az ország jövőjét, sem a saját lehetőségeit.

A mai esemény egy sokkal nagyobb esemény előszele. Egy olyan megrázó, szinte forradalmi hangulatot jelez, amit ma sokan nem is hisznek el. A diákságnál ugyanis betelt a pohár. Egyaránt elegük van az állampártból és az ellenzékből. A pártpolitika nem igazán tudja megmozgatni a fiatalokat, akik jelszavak helyett inkább mindenkit kifigurázó mémeket osztanak meg a közösségi oldalon. A civil szféra egyre népszerűbb, pont azért, mert úgy érzik: a civilek nem hatalmat akarnak, hanem egy jobb országot.

Úgy tűnik, a szerdai események túlnőhetnek minden eddigi hasonló kezdeményezésen. A kérdés csak az, hogy milyen irányba?

S hogy miért éppen a fiatalok, és nem mondjuk az egészségügyi dolgozók szíthatják perzselővé az elégedetlenség parazsát? A válasz egyszerű: mert nekik még vannak álmaik, lekesek és van lehetőségük is a változás kikényszerítésére. Emlékezzünk csak vissza: 1848-ban vagy 1956-ban is a diákság volt a forradalmi események elindítója. Ma is hasonló a helyzet. Valódi cselekvés azoktól a fiatal, tanult, értelmes tömegektől várható, akik még nem fásultak bele a kizsákmányoló rendszer szabályaiba, és nem félnek szembeszállni az államhatalommal. Most jött el az idő, hogy a diákság megszervezze magát és elkezdjen azt a munkát, ami elvezethet egy kulturális és politikai rendszerváltáshoz.

fdp7_csillag.jpgAz év eleji diáktüntések eggyik legmeghatározóbb pillanata a Kossuth téren. 

Fotó: Dián Ákos

Persze, most biztos sokan legyintenek, mondván: láttunk már ilyet. Nem fogom bizonygatni, hogy a diákokat alábecsülni nem csak nagy hiba, hanem egyenesen veszélyes. Aki ismeri a mai fiatalságot, pontosan tudja: az ellenállás hangulata egyre jobban érződik a fiatal értelmiségiek között. Ha sikerül megszervezniük magukat, akkor egy olyan új társadalmi pólus alakulhat ki, amely új színt tud majd vinni a politikai közéletbe. Ez a pólus pedig a párbeszéden (nem a párton, hanem a beszélgetéseken) alapul. Ha eljutunk oda, hogy liberális, baloldali és konzervatív diákok egy asztal mellett tudnak beszélni, érvelni, vitázni, akkor már sokkal többet elértünk, mint a mai elit. Az új, demokráciaszerető, értelmiségi elit létrehozásának feladata ugyanis a fiatalságra vár.

Ehhez azonban még sok munka kell és lehet, hogy hosszú évekbe fog telni. De csak ez az egy lehetőség maradt.

Szerdán született egy közös kiindulópont: a szolidaritás. A diákok megmutatták hogy erre lehet és kell is építeni. Most jutottunk el oda, hogy

átléphetünk apáink és nagyapáink régi sérelmein, és őket meghaladva elkezdhetjük építeni a jövőt, a mi Magyarországunkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://minden-lanc.blog.hu/api/trackback/id/tr2514374525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása