KRÉTA, azaz Kimondhatatlanul Rossz Értékelési és Tanítási Alaprendszer
2018. október 05. írta: Dián Ákos

KRÉTA, azaz Kimondhatatlanul Rossz Értékelési és Tanítási Alaprendszer

Idén a tanév kezdetével sok tanárnak mint derült égből jött villámcsapás, egy számukra teljesen ismeretlen, idegen és hibás e-napló rendszert kellett kitanulniuk minimális továbbképzési lehetőséggel, mely csak a munkát lassító és felesleges adminisztrációs terheket ró a pedagógusokra. Ez lenne a KRÉTA.

A Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (továbbiakban csak KRÉTA) informatikai rendszer általános bevezetése egy elhamarkodott és elhibázott döntés, mert a rendszer jelenlegi állapotában nem áll készen arra, hogy az ország minden oktatási intézményébe bevezessék. Először is monopol helyzetet teremtett a kormány és az intézmények választási szabadságát vette el, ugyanis a piacon több hasonló informatikai iskolai napló rendszer található, akár intézmények egyéni igényére szabva. Ezek közül volt az egyik legnépszerűbb, nemzetközileg is sikeres MozaNapló, amit az a Mozaik Kiadó készített, amely az egyik legjobb minőségű tankönyveket gyártotta, nemcsak itthon, hanem nemzetközi szinten is, de itthon nem árulhatnak könyvet tankönyvként, mert az erre vonatkozó engedélyeket megvonták tőlük, ezzel ellehetlenítve őket.

Persze voltak az iskolák, amelyeknek saját fejlesztésű e-naplója volt, amelyeket a saját igényekre szabott az intézmény, és akár óra közbe is tudta a tanár végezni az azonnali adminisztrációs feladatokat, mint az órai hiányzás, óra munka jegyek, stb.

Most nem ez a helyzet. A tanár nem tud azonnali napló bejegyzéseket rögzíteni (értékelés, tanórai hiányzások, stb.) az informatikai felszerelés (tablet és/vagy laptop stabil interneteléréssel) hiánya miatt.

Vannak intézmények, ahol a tanári irodában van összesen 1 db számítógép, pedig a tantestület létszáma 30 főre tehető. De ahol még van is megfelelő felszerelés, ott se engedi óra közbe mindig, amit egy fejlesztési hibának (továbbiakban “bug”-nak) köszönhetünk.

Az előzetes visszajelzések alapján, a rendszer több mint instabil, és lassú.

Példaként: a Kréta kb 7-8 másodperc alatt töltött be, összehasonlításképpen ugyanezzel a géppel és internettel a Google 2, a Facebook 4-5, az Index 3 másodperc alatt jött be. A tavaly futó, béta tesztként funkcionáló, szakiskolákra való ráeröltetés keretein belül kiderült, hogy több hiba és sebezhetőség is van a rendszerben. A weblap rendszeresen összeomlik, lassú, és kiszámíthatatlan a viselkedése, rendszeresek a bugok. Ezek bugok közé tartozik, hogy nem frissít a rendszer a kliens (diák vagy szülő) és az adminisztrátori (tanár vagy rendszergazdai) oldalak között megfelelően. Ez azt jelenti, hogy az adminisztrátorok által létrehozott bejegyzések a diákok vagy a többi tanár számára akár több hetes késéssel jelenik meg. Szintúgy egy ilyen bug az is hogy este 6-tól reggel 6-ig nem küldi ki a frissítéseket a diákoknak vagy szülőknek. Így előfordult olyan eset is, hogy aznap délután derült ki, nem lesz másnap egy adott tanár, így előrehoznak egy órát egy másik napról, de ezt a bejegyzést csak este 6 után tették fel, a diáknak meg már 6:15-kor a vonaton kell lennie, hogy elérje a 0. órát. (Személyes történet.) Így esélytelen, az, hogy a diák felkészüljön a másnapi órarendre, ugyanis csak reggel 6-kor tudja a legfrissebb információkat megnézni, miközben egy átlag diák este pakolja be a másnapra szükséges felszereléseket.

A bejelentkezés is sajátos a maga műfajában, ugyanis, mint a magyar forint, hol jól jön ki, hol órákon át szenvedünk. Én a gyenge memóriám miatt tudatosan jelszókezelő alkalmazásokat használok, így mindig ugyanazt a jelszót írja be a gép, ahányszor bejelentkezni próbálok, de ennek ellenére gyakran nem enged be.

A belépés biztonsági szempontból sem túl megnyugtató.

A PDSZ tapasztalatai a rendszerrel kapcsolatba

Egy adminisztrátori fiókkal rendelkező fiókot se lehet kétlépcsős azonosítási rendszerrel beléptetni. Ez azt jelenti, hogy nem csak a jelszó kell a belépéshez, hanem egy egyszerhasználatos kód is, amit valamilyen külső forrásból (pl. SMS) kapnak meg a bejelntkezni kívánók.  Valamint a beléptetési rendszer könnyen kijátszható, illetéktelenek is hozzáférhetnek (akár intézményvezetői) felhasználói fiókokhoz. Ennek hiánya komoly kockázat és visszaélésekre, akár közokirat-hamisításra is lehetőséget és alkalmat ad, amit legitimál a rendszer.

Ez alatt utólagosan beírt hiányzásokat, nemlétező osztályzatokat és megrovásokat lehet utólagosan beírni, és mivel a rendszer 2 hét után lezárja ezeket, de a 2. hét után is be lehet írni. Így ha egy tanár 3 héttel a hiányzás után írja be, a hiányzást, hiába van érvényes igazolása a diáknak, onnantól csak az igazgató (vagy annak helyettesei) tudnak azon módosítani.

Az okostelefonos alkalmazás felhasználói sem elégedettek a rendszerrel, az értékeléseik alapján (itt és itt) látható, hogy sem a tanárok, sem a szülők de még a diákok sincsenek jó véleménnyel a rendszerrel kapcsolatban.

És még csak most említem meg a kezelőfelületet. Bár az 1 év alatt, ami alatt mint diák, használtam, sokat javult, de még mindig logikátlan, csúnya és egyáltalán nem felhasználóbarát.

De hogy ne csak csupa negativitás legyek, van, ahol a rendszernek örülnek minden hibája ellenére. Az, hogy nem kell fizetni érte, egy hatalmas potenciál, és (elméletileg) gyorsabb is tőle az adminisztráció, ami mint tudjuk, a tanárok idejének kb 40%-át teszi ki. Ha van egy informatikához értő tantestület, vagy egy erre alkalmas informatikai rendszergazda, akkor a problémáknak egy jó része elkerülhető. Viszont ők sem tudnak a központi rendszer hibái ellen tenni. Az adatbiztonsági hibák kijavítása nem az ő feladatkörük, ráadásul nem is tudnák megtenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://minden-lanc.blog.hu/api/trackback/id/tr414283611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thomas Dantes 2018.10.06. 12:18:23

És? Kit érdekel? Elmondom, mi erről a véleménye, az átlag magyarnak, azaz Fidesz szavazónak

Bezzeg az én koromban nem volt internet mégis ember lettem, meg még a tanár is vert, ezek a kis taknyosok meg csak a fészbukot nyomkodják és különben is gyurcsányahibás meg a lipsik és örüljünk annak ,hogy itt nincsenek migráncsok
Te sorosbérenc hazaáruló!

Szóval rohadtul nem értem, minek írni aról, hogy ez nem működik, az nem működik...szar az oktatás...kit érdekel?
Senkit se érdekel. A többségnek az a véleménye amit írtam. A maradék? Na...hol vannak a tüntető tömegek? Sehol.
Szóval ki nem szarja le?

ppppalika 2018.10.06. 12:34:34

"Ha van egy informatikához értő tantestület, vagy egy erre alkalmas informatikai rendszergazda, akkor a problémáknak egy jó része elkerülhető."

Hogyan, ha a rendszer központi és nem helyben adminisztrált?

az övezet gázai 2018.10.06. 12:43:16

Okostelefonról kezelni webes felületen rémálom, az alkalmazás (tanári oldalon) pocsék. Mindezek ellenére örülök, hogy nem papíron megy már. Jó lehet/lesz ez, de benne van a (kádár) rendszer néhány ismérve. Központosított, rugalmatlan, piacképtelen.

2018.10.06. 12:55:20

Már megint ez a negativ hozzáállás. Inkább örülnének a tanárok, hogy a magasságos miniszterelnök úr egyik régi barátja hajlandó volt nagyon drágán elkészíteni ezt a sikeres és kiváló minőségű azaz igazi magyar szellemi terméket. Azt hiszitek, hogy könnyű volt ennyi pénzből hajót, nyaralót, repülőgépet venni és még a program készítésére is pénzt fordítani? Mennyi álmatlan éjszakája volt a szerencsés nyertesnek, amíg több körös közbeszerzésen, nemzetközi cégekkel szemben kiemelkedő minőségű és olcsó árajánlattal nyert .Tudjátok ti mennyibe kerül a yacht fenntartása az Adrián, mennyibe kerül a kerozin és mennyit fogyaszt egy repülő? És még a program is jó legyen? Nem akartok ti túl sokat? Az ország bármely tisztességes vállalkozóját ezek a problémák foglalkoztatják. Ettől igazi tündérmese ez az ország.
A tanárok pedig örüljenek, hogy hosszú nyári szünetük van.
A nyugdíjasok kapnak Erzsébet utalványt, nyugdíjprémiumot és el is dőlt a választás jövőre is.

fantomasz85 2018.10.06. 13:02:28

13 évet töltöttem a közoktatásban - végig naplóba kerültek a jegyeink. Igen, az a papírból készült izé, amibe tintával írkáltak a tanárok. És volt ellenőrzőm is, szintén papírból. Érdekes módon jó volt... Tudom, maradi vagyok...

Thomas Dantes 2018.10.06. 13:11:06

@fantomasz85:
A jól működő e-naplónak sok előnye van. Nem hamisítható, nyomonkövethető ki mikor milyen jegyet írt be, a szülő bármikor ellenőrizni tudja a gyerek jegyeit, hiányzásait.

És igen maradi vagy. Volt idő amikor palatábla volt meg palavessző is azok is felnőttek nem? Akkor minek könyv meg füzet?

szemétpasi 2018.10.06. 13:23:28

@fantomasz85: A barátnőm nem éppen a legjobb suliba járt, ott bizony nagyon komoly visszaélések voltak a papír alapú naplóval. Rendszeresek voltak a viták, hogy akkor ezt vagy azt a jegyet ki is írta be, "ez nem az én írásom" "Én nem ilyen tollal szoktam írni" típusú érvelésekkel.
Arról nem is beszélve, hogy a szülő-tanár kommunkáció sem igazán működik sok helyen méghozzá azért, mert van egy közvetítő: a diák. Lehet, hogy te jó nevelést kaptál, de sokan nem. Nem véletlen született meg a "Magyarázom a bizonyítványt" című mű már a maga idejében.
Amúgy ugye rengeteg statisztika is kiolvasható lenne, a jegyek, átlagok összesítése le lenne véve a tanár válláról (persze ez diákonként mondjuk 3-5 perc, de amikor valaki tanít 2 tárgyat 5 osztályban az már bizony nagyon viszi az időt félév-év végén). Egy csomó "elfelejtettem" (pl igazolást, versenyre hozzájárulást, befizetések) típusú dolgot jelenthetne a szülőnek-diáknak.

Ergo rengeteg területen előrelépés lenne egy ilyen e-napló amivel közvetlen kapcsolat teremthető a tanár-szülő között és az adminisztráció pontosan követhetővé válik. Elvileg. Persze nem magyarisztánban. Itt ez nem volt szempont.

Szóval igen. maradi vagy és szűklátókörű. Remélem járműveket sem használsz, merthát nagyapám is eljutott gyalog mindenhova ahova kellett.

MACISAJT1 2018.10.06. 13:29:21

Kíváncsi voltam ki a poszt elkövetője. Idézem első hozzászólásából( aztán volt még 7):

" 2018.01.16 18:07:17
Ha ma a magyar közoktatásban hibákat kéne sorolni, a lista nem lenne hosszú, sőt csak egy szóból állna: MINDEN. Ugyan ezt fogalmazták meg, diáktársaim, a Független Diákparlamentben, aminek jómagam is tagja vagyok. "

Ja , köszönjük emese...

U.I. A rendszernek, mint gyakorló apuka és "tanár felhasználó" tapasztalataim szerint,, semmi különösebb baja.
Működik annak rendje módja szerint. Kaptunk tájékoztatást, annak megfelelően járunk ki/be, slussz.

Fülig José 2018.10.06. 14:01:53

@MACISAJT1: köszönjük, Medve úr, ma 16.00
-ig felveheti a bónuszát! Persze, hogy nincs baj, hát persze...kiesett egy yacht meg 2-3 hét Karib az elvtársaknak, nehéz volt, pihenni kell... nem szégyelled magad, csak néha, te rohadék...?

Dián Ákos 2018.10.06. 14:32:31

@MACISAJT1: Az, hogy FDP-s vagyok, nem befolyásolja, a rendszer hivatalos dokumentációit, hogy etikus hackerek dedikált fórumokat hoznak létre, arra, hogyan lehet feltörni. Mint ahogy le is írtam, a legtöbb probléma kis szerencsével kikerülhető, de maga a központi hibák nem. A tanári kliens oldal adja meg azt a nagy vörös kódos hibát. Itt most főleg informatikai alapon beszéltem a rendszerről, mivel azt is tanulom, ahhoz is értek.

gaston 2018.10.06. 15:43:38

Tanárként és használóként írom, hogy nálunk működik, szeretjük, megkönnyíti az életünket. Lehet gyűlölködni meg alapból mindent elutasítani, de ez egy jó dolog. Cikk írója szerint "derült égből villámcsapás" volt a bevezetés. Ez sem igau, baromira régóta mondják, hogy bevezetik. Fel lehetett rá készülni!!!!

Cernusco Ridge 2018.10.06. 15:56:46

Nem vagyok informatikus.

Mi a különbség a MozaNapló és a Kréta feltörhetősége között? Mert a szövegből csak az derült ki nekem, hogy az a baj, hogy nincsen kétfaktoros hitelesítés a Krétában. A Mozanapló adminisztrátorainak van kétfaktoros hitelesítésre lehetőség?

Gondolom, a központi szerver naplózza a bejegyzéseket. Ha olyan bejegyzések vannak, amikor a tanár biztosan nem volt a naplónál, akkor azt más írta be, lehet törölni. Vagy nem? (És persze nyomozni, hogy hogyan jutott a bejegyzési joghoz az illetéktelen.

Az informatikai felszerelés (tablet és/vagy laptop stabil interneteléréssel) hiánya miatt csak a Krétába nem lehet beírni azonnalian vagy a MozaNaplóba sem? Az óra közbe az szüntben van?

A MozaNaplóhoz van jól működő tanári, szülői, diáki mobilos (androidos, iOs...) kliens?

Biztos meglepetés volt a terhelés mértéke a szerveren, mert ki gondolta, hogy ha kötelező, akkor mindenki használni kezdi és egyszerre akar ezer meg ezer tanár órát naplózni, jegyeket beírni, és szülők meg diákok ezerszámra tájékozódnának ezek állásáról, mert néhány napig valóban nagyon döcögős volt, de pár napja kifejezetten hasított.

Viszont valóban barátságtalan, egy csomó dolgot nem tesz a kezünk alá, piszok hosszú listákat kell végigpörgetni, amíg megtaláljuk a nekünk szükséges pontokat benne, gondviselői bejelentkezést igencsak furcsává tették egyik napról a másikra, emiatt nálunk is késett a szülői hozzáférés, az utolsó pillanatig azt hittük augusztusban, hogy marad a régi napló az iskolában, de már két éve tudtuk, hogy előbb-utóbb jönnek a dinoszauruszok, mert beköszön a Kréta-kor.

Amennyire hallottam a híreket, nem véletlenül nem váltottak nálunk sem önként a Krétára, de úgy látom, hogy nem biztos, hogy a blogban hosszan soroltak a legnagyobb problémák vele. Vagy ha igen, akkor ezek más naplókkal is problémák.

CR

moszkvicssluszkulcs 2018.10.06. 17:13:55

Felhasználó tanárként örültem a bevezetésének. Nekem megkönnyítette az életemet. Azaz könnyítené. De pénteken megmértem, 25-30 másodpercenként tölt be egy oldalt, tehát sok-sok percet kellene előtte ülni, hogy dolgozni tudjak vele. És így megy ez hetek óta. Szóval most hazahoztam a dolgaimat és hétvégén megcsinálom. És majd szidom annak a ku..anyját, aki majd megméri, hogy nem dolgoznak eleget a pedagógusok...

Tinuv 2018.10.06. 17:41:57

A fiamnál LenMayor napló volt, a lányomnál Kréta. Nos a Kréta tizedannyit sem tud mutatni egy szülőnek, mint a Mayor.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2018.10.06. 18:01:07

"Kréta kb 7-8 másodperc alatt töltött be, összehasonlításképpen ugyanezzel a géppel és internettel a Google 2,"

Hat mp-vel rosszabb a googlenal. Ez olyan rossz arány?

regbor 2018.10.06. 19:03:45

@MACISAJT1: Hülye fidesztroll! Mi a fa..t keresel itt is? Annyit értesz te a Krétához, mint Józsi bácsi az atombombához! Takarodj vissza a 888-ra, az a te közeged!

regbor 2018.10.06. 19:10:17

A Krétá-hoz. Aki ágál az e-napló ellen, az igenis maradi. Haladni kell a korral. Ma, amikor az élet minden területét átjárja az informatika, antagonizmus papír alapú napló után ácsingózni. DE! Az általam jól ismert oktatási intézményben három év alatt a harmadik rendszert használják. A pedagógusok haja hullik, amikor egy osztályzat rögzítése 20-50 másodpercig tart. A szülők átkozzák az egészet, mert lassan kiber-szakértővé kell válniuk, ha valamit meg akarnak csemetéjükről tudni az új rendszerben. Az pedig, hogy a központi szerver kapacitását ennyire alulméretezték, azt mutatja, hogy a rendszer fejlesztése íróasztalok mellett zajlott, nem a való világban!

Byk001 2018.10.06. 20:07:12

@flash.gordon: Ha így nézed, nem sok az a 6 mp, de nézheted úgy is, hogy 4x gyorsabb a google. Én akkor láttam először, amikor szülőin a tanárok be akarták mutatni. Egyikük be sem tudott lépni, a másiknak meg ez a 8 mp-es betöltési idő is álom volt. És ez csak egy oldal, Ha belegondolsz, hogy órán hány gyerek házi feladat, és felszerelés hiányát kell adminisztrálni, meg beírni a felelése jegyét, rájössz, hogy hosszú percek mennek el az órából úgy, hogy nem folyik érdemi oktatás. Mindezt akkor, amikor az oktatási színvonal amúgy is a béka feneke alatt van a felmérések szerint.
Olyat már meg sem említek, hogy a fiam iskolájában már tavaly bevezették, de szülői hozzáférés még mindig nincs, csak azt látom, amit a gyerek tanulóként.

Hamihami 2018.10.06. 20:16:06

KEDVES NEM KORMANYPARTI KOMMENTELOK!
Igazsag szerint csak egy probara csinaltam itt egy nicket es komenteltem parszor, mert meg akartam nezni, hogyan mukodnek a fidesz berkomenteloi.
Egy nagy kerdes merult fel bennem: a nem kormanypartiak miert komentelnek? Miert irtok ide? Miert pazaroljatok az idotoket es adjatok a lovat es a munkalehetoseget azoknak, akik ezzel penzt keresnek? Ok, ellentetben veletek, nem a szabadidejuket hasznaljak, nem meggyozodesbol irnak. KIT AKARTOK MEGGYOZNI??? Birkaekat? Ok koszonik szepen a penzkereseti lehetoseget, nelkuletek nem lenne munkajuk!
Vagy azt a nehany fideszest akarjatok meggyozni par kommentel, akik ejjel-nappal a kozteve hirein lognak es a Kossuth radio penteki reggeli adasat eszik nagykanallal? Most komolyan???
Vagy egymast akarjatok meggyozni? Azt meg minek???
Lehet, hogy fura, amit mondok, de a legjobb strategia az lenne, ha azt az idot, amit ezekre a parttalan vitakra fecsereltek, olyanba fektetnetek, amik valoban okozhatnak valtozast. Peldaul mi most a fidesz egyik akhilesze? Hat az europai ugyeszseg egy ilyen dolog. Akkor miert nem hasznaljatok ki a kapcsolataitokat, on- es offline, hogy minel tobb emberhez eljusson es alairja a napszavazasi kezdemenyezest. Miert nem osztjatok meg minel tobb emberrel, FB-n, blogokban, youtube-on, twitteren, linkedinen vagy barmin, amivel sok emberhez eljutnak azok a hirek, amik a korrupciorol, sunnyogasrol, kirekesztesrol es a propaganda hazugsagairol szolnak??? Sokkal, de sokkal nagyobb haszna lenne annak, minthogy itt munkalehetosget adtok a berkommenteloknek. Ok beloletek elnek!
Ha nincs kivel vitatkozniuk, mit fognak csinalni? Meg par hetig minden cikkhez odairjak a baromsagaikat meg hogy fake news, elbeszelgetnek egymassal, es aztan? Mikozben ti egy nagy halom emberhez tudjatok eljuttatni a kormanynak kenyes dolgokat.
Valszeg erre akomentemre majd megirjak, hogy hulye vagy, nem jo a kiindulopont, faszsagokat beszelsz stb.... es? Egy masodpercet nem fogok azzal tolteni, hogy barmilyen vitaba szaljak veluk, mert azzal csak a napi adagjuk elereset segitenem, semmi mast.
Ezt bekopizom meg jo par cikk ala kommentkent, hatha lesz valami foganatja es elindit valamit.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2018.10.06. 20:17:11

@Byk001: Igazad lehet. Tkp., ahogy olvastam a kréta funkcióit élek a gyanúpörrel, hogy egy sima excel táblában össze lehetne hozni. :)

regbor 2018.10.06. 21:08:36

@Dián Ákos: Egy pillanatra se vedd figyelembe ezt a bűzös medvét! Aljas fideszbuzi!

Zöldelve 2018.10.06. 21:24:53

@fantomasz85: ja, papírnapló. Volt dolgom vele nelem is. Csak mikor össziskolai statisztikát kellett gyártani, akkor vért pisált három ember két napig, hogy meglegyen. Amúgy egy pár másodperces lekérdezés, már ha adatbázisban van. Nem maradiság klrdése, hanem, hogy mit kérnek származtatni belőle...

Zöldelve 2018.10.06. 21:26:05

@Thomas Dantes: ki nem szarja le? Hát aki szív miatta, az a "pár" millió ember...

Zöldelve 2018.10.06. 21:29:07

@flash.gordon: sok cég is így gondolkozik: "jó az ekcel mindenre". Kár, hogy az iskolai dokumentáció közokirat. Amúgy nagy munka jól összerakni, de inkább melós, mint különleges...

D2 2018.10.06. 22:35:54

@Cernusco Ridge: Informatikus vagyok és szülő, ez utóbbi minőségemben vagyok kénytelen használni az SDA újabb igénytelen rendszerét. Nem okozott meglepetést, sem a Poszeidon, sem a Neptun nem a felhasználó barátságáról vagy a gördülékeny használatáról híres....
Szülői oldalról rendkívül nehézkes, hogy a bejegyzésekről nem lehet e-mail értesítést kérni (a posztban jelzett késedelem nálunk még nem következett be, de lehet, hogy ez csak idő kérdése), és az eltérő intézményben tanuló gyerekeknek eltérő szülői felhasználónevet sorsoltak ki:))).

D2 2018.10.06. 22:39:36

Oppácska, jut eszembe egy normális órarendet nem lehet nyomtatni a rendszerből, még véletlenül sem. Tudom, gyerek vegyen papírboltban órarendet és töltse ki ceruzával, a múlt évezredben is működő technológia volt, amikor én voltam iskolás...

vadi4 2018.10.06. 22:56:07

Hej de milyen jó lesz, amikor majd szépen kiesnek az olyan apróságok is ami miatt a KRÉTA alkalmatlan a feladatára. Például ha a helyi adminisztátor nincs a toppon (már miért lenne), akkor könnyen előfordulhat az is, hogy január 10-én megjelenik egy-két jegy szeptember 14-i dátummal a naplóban. Hogy miért is, mert a tanár elfelejtette beírni szeptemberben. Nem baj beírja majd januárban. Csak emlékezzen a gyerek, hogy tényleg kapott-e jegyet szeptemberben, mert ha nem, akkor megszívta. Ha emiatt romlik az átlaga és esetleg az év végi jegyei miatt nem tud továbbtanulni, akkor nagyon megszívta, de tenni ellene nem tud. Mert a KÉRTA az frankó, jól megmondja, a jegy ott van, biztosan volt oka, hogy odakerült.

Lehet rávágni, hogy hőzöngés... De sajnos megtörtént eset. A tavalyi próbaüzem során fordult elő.

axolotl77 2018.10.06. 23:31:15

@flash.gordon: Minden egyes oldalbetöltés ennyi idő. Tehát egy elvileg negyed órás munka egyórássá változik rögtön. Azért az nem mindegy.

ami szabad 2018.10.07. 07:08:24

Nálunk a gyereknél már évek óta működött a Moza-napló. Sokkal informatívabb volt mint a kréta, és a tanárokkal való kommunikáció lehetséges volt rajta , ezen nincs ilyen funkció. Az iskola üzeneteit sem oldja meg, így vagy nézem a suli honlapot és a krétát, vagy egy halom infóról lemaradok. Az órarend, még most sem tökéletes, nem sikerült jól feltölteni. A jegyeket tudja mutogatni meg a hiányzást, ha a tanárok feltöltötték, de ez egy régi ellenőrzőhöz képest, semmi újat nem tud, bár elfogadom, hogy a XXI.sz-ban már e-naplóban kapunk erről tájékoztatást. Szerintem, a Moza- hoz képest mind vizuálisan mind információban visszalépés, az meg, ahogy regeltünk, több mint izgi volt. Én kb. a 4. regisztráció után kaptam teljes jogú hozzáférést, előtte folyton a korlátozott hozzáférést igazolta csak vissza. Azt azért, nem nagyon szerettem!

zizi77 2018.10.07. 08:55:19

@ami szabad: Szülő vagyok. Nálunk is tavaly még moza-napló volt, most a kréta. A számomra legfontosabb funkciót nem hozza egyik sem, hogy tudjam, mi volt a házi feladat. Ezt a funkciót sajnos nem használják a tanárok, és így szülőként nem tudom ellenőrizni, hogy a gyerek felírt-e mindent, vagy álmodozott éppen. Napi szinten belépni nekem nem probléma, az értesítések úgyis jóval később jöttek, mint ahogy a jegy bekerült a naplóba, de kár hogy, hogy ezt lehetőséget nem használják ki.

regbor 2018.10.07. 10:26:44

@zizi77: Bocsi, de a naplóba a házi feladatot soha nem írták be, nem erre készült! Az ellenőrzőbe se kellett ilyet beírni, de még az üzenő füzetbe se! Kicsit el vagy tévedve, vagy a kedves csemetéd megvezetett! Amúgy tévedsz is, mivel a Krétá-nak van ilyen funkciója, csak az nem biztos, hogy a pedagógusnak van minden nap plusz fél órája, hogy beírogassa a lenyát. Amúgy a gyermek ne álmodozzon, ha éppen a házit adják el!

regbor 2018.10.07. 11:13:57

@zizi77: Még egy gondolat. Te magad írod, hogy az értesítések jóval később érkeznek. Akkor hogy akarsz a napi leckéről így informálódni? Egy héttel később akarod megtudni, mi volt a múlt heti lecke?

ami szabad 2018.10.07. 11:27:31

@zizi77: A leckét nálunk sem vezették- igaz, a gyerek már elég önálló, és nem volt ezzel gond, viszont pl. a dogákat beírták, hogy mikor lesz, és nem volt haszontalan.

zizi77 2018.10.07. 11:28:07

@regbor: Úgy szerettem volna értesülni, hogy időben bekerül a rendszerbe, és persze nem egy héttel később. Amikor mozások voltunk, akkor sem az üzenetekből tudtam meg, hogy történt valami, hanem napi szinten többször is beléptem. Ez kb 1/2 percet vett el az életemből. Az üzenetek ehhez képes 24 órával később érkeztek
És pont ez lenne a lényeg, hogy hiába van házis lehetőség a krétában, mégsem használják. Ily módon meg tök mindegy melyikben nem használják ki a funkciókat a tanerők. Bántani nem akarom őket, mert tudom, hogy ez plusz meló, de a rendszer szempontjából szülőként azt kell mondjam lényegtelen melyiket használják. Mindkettőben megkapom ugyanazokat az infókat, így szülőként nekem érdemi változás nem volt. Ez a házi feladatos dolog csak azért lenne fontos számomra, mert a 12 éves gyerekem kicsit szétszort, hiába jó tanuló. Tavaly is belefutottunk év elején házi hiányba, és sajnos már idén is, Csakhogy a gimnáziumban ezt sokkal szigorúbban veszik. Persze próbál jobban odafigyelni, de sajnos előfordul az ilyesmi.

zizi77 2018.10.07. 11:29:05

@ami szabad: igen, az valóban jó ötlet!

Garaminé Rozgonyi Ágnes 2018.10.07. 11:58:05

Ez az enapló dolog persze tök jó, én is kapom sorra az értesítéseket, előbb sokszor, mintha a gyerekek mesélnék..
Viszont kozben meg azt is gondolom, hogy szülőként túlságosan belefolyunk a gyerekeink életébe. Írja föl a házit, pakoljon be rendesen, ez az ő dolga, az ő felelőssége. Most kell megtanulnia, mikor maskor. Persze segítek, tanulok veluk, de kicsit azt érzem, többet tudok neha, mint szeretnék. Szerencsére az enyémek jol tanulnak, mindig elmondanak mindent, de ha pl nem szeretne mondjuk egy házi hiányról informálni engem, amit tök megértek, eleve nem kapja meg a lehetőséget..Hogy ez jó vagy rossz, nem tudom, meg gondolkodom rajta..

regbor 2018.10.07. 12:21:17

Úgy általánosságban. Az e-napló hasznos, jó dolog. Sajnos Magyarisztánban ezt is sikerült el..ni. Mert sajnos - mint szinte minden területen - nem a szakértelem volt a fontos, hanem a párthűség, az uram-bátyám rendszer. Sok-sok millió forintért sikerült egy nem felhasználóbarát, nem praktikus és nem jól használható rendszert összehozni. Pedig a Neptun rendszer millió hibája mutatta, hogy nem csúcskategóriás cégről van szó.
Az egy másik történet, hogy szülőként hogyan viszonyulnak az emberek ehhez a rendszerhez. Gyakorló szülőként úgy gondolom, hogy pl. egy 12 éves gyereket már nem kéne napi szinten többször is ellenőrizni. A mai felgyorsult világban ezt a gyermek jó eséllyel rosszul éli meg, túlzott kontrollként értékeli. Zizi77 kedves hozzászóló írta, hogy naponta többször is ránéz a rendszerre. Kérdem én, mondjuk egy kórházban dolgozó kezelő mikor jut hozzá, hogy naponta többször kilépjen a kórházi MedWorks rendszerből, és a kórházi szabályzattól eltérően belépjen a Krétába ellenőrizni a csemetéjét. Vagy egy szalag mellett dolgozó melósnak mikor van erre lehetősége. Nem akarok senkit megbántani, mindenki úgy neveli, úgy ellenőrzi saját gyermekét, ahogy legjobb belátása szerint tudja. De haladni kell a korral, és a gyermekek fejlődése gyakran sokkal gyorsabb, mint azt szülőként elképzeljük.

zizi77 2018.10.07. 12:57:06

@regbor: nyilván minden szülő más, ahogy minden gyerek is. Én magam részéről úgy látom a gyerekemet, hogy még nem lehet elengedni a kezét, Főleg most, hogy kamaszodik. Olyan 16 éves korában már lesz annyira érett, hogy egyedül lavírozzon, és alakítsa a sorsát, addig viszont nekem kell terelgetnem, mert sok dolog visszafordíthatatlan. Telefonról ránézni az e-naplóra elmentett jelszóval, nem nagy áldozat. Én pl nem facebook-ozok, fent se vagyok. Azt az időt, amit más cigizéssel, vagy fb-val tölt, én ezzel. Tavaly a régi sulinkban a szülőin külön kérte az osztályfőnök, hogy rendszeresen nézzük, mert volt, aki hónapok óta nem lépett be. Persze ez a másik véglet. Ja és nem unalmamban csinálom, mert van még másik 2 gyerekem is, szóval nem unatkozom.
Mellesleg a gyerekkel nagyon jó a kapcsolat, annak ellenére, hogy néha be kell vetni a szülői szigort. Látva, hogy a barátnőinek milyen a kapcsolata a szüleivel, szerintem nálunk ez jól működik.
süti beállítások módosítása